
Gronings gasoverleg met Wiebes gestopt, spoedoverleg volgt
Het overleg tussen minister Wiebes en Groningen over het versterken van woningen in het aardbevingsgebied is vastgelopen. "We hebben het gesprek met de minister opgeschort", zegt de Groningse commissaris van de koning René Paas tegen RTV Noord.
Wiebes en de regio zijn het niet eens over het versterken van 1588 woningen. De regio vindt dat deze woningen in Appingedam, Delfzijl, Ten Boer en Overschild snel aangepakt moeten worden.
Wiebes wil een pas op de plaats maken omdat hij verwacht dat het veiliger wordt in Groningen als de gasproductie wordt afgebouwd. Hij wil daarom eerst onderzoeken door onder meer het KNMI en TNO hiernaar afwachten. De uitkomsten daarvan komen eind juni.
Verouderde normen
Wiebes wil wachten op deze "meest actuele veiligheidsinzichten", schrijft hij in een brief aan de bestuurders in het aardbevingsgebied. Door het besluit om de Groningse gaskraan dicht te draaien, is er volgens de minister nu echt uitzicht op een afnemend risico op bevingen. Daarom wil het kabinet niet nog meer huizen versterken op basis van het oude gaswinningsniveau en "verouderde technische normen".
Afspraken nakomen
De regio wil dat bewoners duidelijkheid krijgen en dat gemaakte afspraken worden nagekomen. "Wij vinden dat het al te ver is bij deze groep. Je kunt niet meer terug. Dat is voor ons een breekpunt", zegt commissaris van de koning Paas.
Uitstel van de versterkingsaanpak is volgens de regio schadelijk voor het vertrouwen. De provincie en de tien aardbevingsgemeenten gaan met elkaar in spoedoverleg om te bekijken hoe het nu verder moet.
Pittig RTL-debat over klimaat, discriminatie en corona, maar zonder 'gamechanger'
Ruim anderhalf uur stonden de zes grootste partijen tegenover elkaar, af en toe vielen er stevige woorden. Rutte en Hoekstra werden beticht van leugens door GroenLinks.
Trump start geen nieuwe partij en hint op deelname aan verkiezingen in 2024
Trump spreekt op de Conservatieve Politieke Actie Conferentie CPAC, het jaarlijkse congres voor conservatieve Amerikaanse politici en hun aanhangers.
'Een derde van gemeenten verkeert in geldnood'
120 gemeenten krijgen de begroting dit jaar niet sluitend, meldt NRC. Veel andere hebben flink moeten snijden om het toch te redden.