In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Onweer trekt over Limburg en Brabant, straten blank door wolkbreuk

Zware regen- en onweersbuien trekken vanmiddag over Limburg en Brabant. Het noodweer veroorzaakt veel overlast, met name in het verkeer. Van en naar Tilburg rijden geen treinen vanwege blikseminslag.

Deze beelden zijn gemaakt in Meerssen en Geulle, waar het met bakken naar beneden kwam:

Wolkbreuk zet straten Limburg blank

Door het noodweer zijn straten en kelders ondergelopen. Ook zijn er meldingen van water dat door daken naar binnen loopt. Vanwege de grote overlast heeft de brandweer in het zuiden van Limburg twee lokale actiecentra ingericht om het grote aantal meldingen op te vangen. Met name in Sittard-Geleen, Munstergeleen en Meerssen moet de brandweer veel in actie komen.

Wolkbreuk

In de omgeving van Maastricht was er sprake van een wolkbreuk. Op weerstation vliegveld Maastricht Aachen Airport in Beek viel in een half uur tijd 47 millimeter neerslag, terwijl daar normaal in heel mei 66 millimeter valt, meldt 1Limburg.

De temperatuur in het gebied ging in korte tijd omlaag van 22 graden naar 11 graden. De zware onweersbuien met hagel hingen stil boven het gebied, doordat er weinig wind is.

Code geel

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het zuiden, oosten en midden van het land vanwege de stevige onweersbuien. Meerdere avondvierdaagse's in Brabant zijn daarom afgelast.

Ook op de weg is er flink overlast van het noodweer. De ANWB spreekt van de drukste spits van 2018 tot nu toe. Rond 17.30 stond er volgens de ANWB 955 kilometer file.

In de komende uren verschuiven de stevige regen- en onweersbuien zich in noordelijke richting. Het KNMI waarschuwt dat de regenbuien heel lokaal kunnen zijn. Wolkbreuken kunnen plaatselijk 30 tot 50 millimeter regen achterlaten, terwijl het even verderop droog blijft. Tijdens een stevigere bui is er kans op hagel, windstoten tot 75 kilometer per uur en wateroverlast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl