Philip Wilson EPA

Een Australische aartsbisschop is schuldig bevonden aan het verzwijgen van misbruik in de katholieke kerk in de jaren 70. Philip Wilson kan een gevangenisstraf krijgen van twee jaar. Hij is wereldwijd de hoogstgeplaatste geestelijke binnen de katholieke kerk die schuldig is bevonden aan het achterhouden van misbruik.

Wilson (67), aartsbisschop van Adelaide, werd verdacht van het verzwijgen van het misbruik van vier jongens door de priester James Fletcher in de jaren 70. Fletcher werd in 2004 schuldig bevonden aan negen gevallen van seksueel misbruik en veroordeeld tot acht jaar cel.

Samenwonen

Wilson zelf zegt dat hij onschuldig is en niets heeft geweten van de misdaden. "Hij deelde ooit het huis met de priester in de jaren 90", vertelt correspondent Robert Portier. "Een van de slachtoffers was een jongen van 15 jaar die gedurende meerdere jaren door de priester in dat huis werd aangerand. Die jongen sprak Wilson er later op aan dat hij geweten moet hebben wat er gebeurde, maar dat hij niets deed met die kennis."

Toen Fletcher eenmaal was veroordeeld, stapte hij naar de rechter om de rol van Wilson aan te kaarten. Die ontkende vorige maand onder ede dat hij in 1976 van twee misdienaars vernam dat zij seksueel waren misbruikt.

Op dat moment was Wilson, bij wie alzheimer is vastgesteld, priester-assistent. "Ik denk niet dat ik dat zou vergeten", sprak Wilson in de rechtszaal. Een van de slachtoffers verklaarde dat Wilson hem zei dat hij leugens vertelde, omdat Fletcher "een goede vent" was.

Fletcher stierf in 2006 in de gevangenis aan een beroerte.

STER reclame