NOS NieuwsAangepast

Ruim honderd arrestaties bij politie-actie tegen rondtrekkende criminelen

De politie heeft bij een landelijke operatie tegen rondtrekkende misdadigers zeker honderd mensen opgepakt. De arrestanten worden onder meer verdacht van winkeldiefstal, zakkenrollen en illegaal wapenbezit.

Agenten deden vorige week door heel Nederland onderzoek naar rondtrekkende criminelen, die vaak afkomstig zijn uit Oost-Europa. Bij de actie, Trivium genoemd, kreeg de politie hulp van onder meer de Belastingdienst, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en Duitse en Belgische collega's.

Een van de plekken waar werd gecontroleerd, was de grensovergang Hazeldonk bij Breda:

Politie voert grootschalige 'Trivium'-acties uit

De arrestaties werden verricht bij huiszoekingen en andere controles. Zo werden in Den Haag vier mensen opgepakt die gestolen babymelkpoeder zouden verkopen. In Hoofddorp werden vijf winkeldieven op heterdaad betrapt en op station Amsterdam Centraal liepen meerdere zakkenrollers tegen de lamp.

Verder werden bij politiecontroles op de A13 en A1 mensen opgepakt voor illegaal wapenbezit. In de buurt van Delft werd een auto aan de kant gezet waarin een blauw zwaailicht, een wapenstok en handboeien lagen. De bestuurder deed zich waarschijnlijk voor als agent.

In de omgeving van Venlo, dicht bij de Duitse grens, werd een Roemeen aangehouden die 600 kilo aan grondstoffen voor synthetische drugs vervoerde.

  • Politie.nl
    Wapens die in een auto werden gevonden bij een controle op de A1
  • Politie.nl
    De babymelkpoeder die werd gevonden in een huis in Den Haag

Bij de acties zijn niet alleen mensen aangehouden, maar is ook veel nuttige informatie verzameld over internationale wapenhandel, drugssmokkel en mensenhandel, zegt de politie.

De rondtrekkende criminelen zijn vaak afkomstig uit landen als Polen, Albanië en Bulgarije en werken veelal in goed georganiseerde bendes. Ze reizen rond en wisselen van identiteit en kentekens om uit zicht van de politie te blijven.

Vorig jaar werden in mei en oktober ook Trivium-acties gehouden. Beide keren werden zo'n zestig mensen opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl