Staatsbosbeheer herstelt de hekken
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Herten uit Oostvaardersplassen afgeschoten op de A6

Staatsbosbeheer heeft aan het begin van de middag drie edelherten doodgeschoten op de snelweg A6 tussen Lelystad en Almere. De herten kwamen uit de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer legt de schuld bij dierenactivisten, die vannacht op 21 plaatsen de afrastering hadden opengeknipt.

"Onacceptabel", zegt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer. "Met de illegale nachtelijke activiteiten brengen de activisten de dieren, onze medewerkers en zichzelf in gevaar."

Op sociale media vragen sommigen zich af of de herten wel uit de Oostvaardersplassen komen.

Balen hooi

Volgens Staatsbosbeheer zijn de activisten vannacht op verschillende plaatsen over de hekken geklommen om balen hooi in het natuurgebied te verspreiden. Ze knipten aan de Knardijk de afrastering door en stookten vuur bij het uitzichtpunt aan de Praambult.

Aan het einde van de ochtend liepen drie edelherten buiten de hekken bij de A6. Omdat de dieren volgens Omroep Flevoland het verkeer in gevaar brachten, zijn ze na toestemming van de autoriteiten afgeschoten, zegt Van Dun.

Volop te eten

Staatsbosbeheer wijst erop dat in de Oostvaardersplassen inmiddels volop voedsel is voor de grote grazers. "Twee onafhankelijke dierenartsen constateerden op 9 mei nog dat bijvoeren door Staatsbosbeheer echt niet meer nodig is. Ze bevestigden daarmee hun bevindingen van 23 april dat het bijvoeren afgebouwd kon worden", zegt Van Dun.

De provincie Flevoland werkt aan een besluit over de toekomst van de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer wijst de actievoerders erop dat ze gebruik kunnen maken van inspraakmogelijkheden bij dat proces.

Advertentie via Ster.nl