Lava spuit uit de grond bij een scheur op Big Island.
NOS NieuwsAangepast

Lava spuwende vulkaan Hawaï blijft voor problemen zorgen

De onrustige vulkaan Kilauea blijft problemen veroorzaken op Hawaï. Lavastromen hebben inmiddels tientallen huizen verwoest. Meer dan 2000 mensen zijn geëvacueerd. Amerikaanse autoriteiten vrezen de komende dagen meer van hetzelfde nu de lava steeds ongecontroleerder stroomt uit de vulkaan op Big Island.

Kilauea barstte begin deze maand uit. Gestolde lavastromen hebben wegen geblokkeerd en het vloeibare gesteente nadert op sommige plaatsen de oceaan, wat voor nieuwe hoofdbrekens zorgt op Hawaï. Als lava in aanraking komt met zeewater, komt er zoutzuur vrij en schieten flinterdunne glasdeeltjes de lucht in.

Gewonde

Het Amerikaanse persbureau AP meldt ondertussen dat de eerste gewonde is gevallen door de uitbarsting. Een man kreeg een klont lava op zijn scheenbeen toen hij op zijn balkon zat. "Dat heeft alles op die plek verbrijzeld", aldus een gemeentewoordvoerder tegen AP.

Een grote oranje lavastroom op Hawaï

De uitbarstingen vinden plaats bij de top van de ruim 1200 meter hoge Kilauea. Donderdag slingerde de vulkaan stenen en as kilometers de lucht in.

Maar ook op zo'n veertig kilometer ten oosten van de vulkaan komt lava door tientallen scheuren uit de grond vanwege de lange, ondergrondse magma-armen van de vulkaan.

Geologen hebben geen idee hoelang de Kilauea nog onrustig blijft. Ze zien de lavastromen wel steeds sneller, feller en heter worden, omdat onder de grond vers magma, afkomstig uit de top van de Kilauea, zich mengt met magma dat al decennia oud is. Bij sommige scheuren spuit de lava tientallen meters de lucht in.

Nieuwe evacuaties worden door de autoriteiten op Hawaï niet uitgesloten als de lavastromen meer wegen blokkeren of huizen bedreigen.

Anderhalve week geleden sloot Hawaï al het Nationaal Park waarin de Kilauea ligt. Vooralsnog heeft de uitbarsting van de vulkaan weinig effect op het toerisme of vliegverkeer rond Hawaï. "Maar we leven op dit moment allemaal een beetje in onzekerheid", zei vulkanoloog Tom Shea van de universiteit van Hawaï.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl