Reuters

Het lijkt uitgestorven in Leilani Estates, een plaats in de Amerikaanse staat Hawaï. Normaal gesproken wonen hier gezinnen met kinderen in villa's, maar sinds vulkaan Kilauea eerder deze maand begon met spuwen, hebben honderden inwoners de plaats verlaten.

Op foto's is te zien wat de lava voor schade heeft aangericht. Jeff Hickman van de Nationale Garde van Hawaï controleert het getroffen gebied. Ondanks een verplichte evacuatie is toch nog niet iedereen vertrokken.

"We zeggen tegen deze mensen: evacueer als je kunt, want we kunnen waarschijnlijk niet meer hier komen om je te redden", zegt Hickman. "Er komt een moment waarop we tegen onze eigen mensen moeten zeggen: je mag het gebied niet in."

Jeff Hickman controleert de omgeving van Leilani Estates Reuters

De Amerikaanse seismologische dienst USGS waarschuwt voor nieuwe uitbarstingen van de vulkaan Kilauea op Hawaï. Gisteren ontstond een nieuwe scheur van 300 meter waaruit lava stroomt. De autoriteiten hebben daarop de opdracht gegeven tot nieuwe evacuaties.

Opnieuw zijn er scheuren ontstaan Reuters

Sinds de uitbarsting van de Kilauea ruim twee weken geleden, zijn er meer dan 10.000 mensen geëvacueerd. Zeker tientallen huizen en gebouwen zijn door de lavastromen verwoest.

De vulkaan is een schildvulkaan. De lava komt niet alleen uit een krater, maar stroomt via ondergrondse scheuren naar andere plaatsen om daar aan het oppervlakte te komen.

Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Uit de zich steeds uitbreidende scheuren komen gas en andere giftige stoffen vrij Reuters

STER reclame