Reuters
NOS NieuwsAangepast

Dader schietpartij Texas vuurde 'heel veel' kogels af op politie

De 17-jarige scholier Dimitrios Pagourtzis, die verdacht wordt van de schietpartij op een school in de Texaanse plaats Santa Fe waarbij tien doden vielen, heeft "heel veel kogels" op agenten afgevuurd, voordat hij zich overgaf. Dat zeggen de autoriteiten. Hij zou zeker een kwartier in een vuurgevecht verwikkeld zijn geweest met de politie.

Pagourtzis had niet alleen vuurwapens bij zich. De politie vond ook verschillende zelfgemaakte explosieven. Het gaat om verschillende gaspatronen die aan elkaar waren gemaakt en een snelkookpan met spijkers erin. Die konden niet exploderen, omdat ze niet waren voorzien van een ontstekingsmechanisme. De 17-jarige scholier werd voorgeleid via een videoverbinding.

Vandaag mochten scholieren van de school in Santa Fe terug naar de school om hun spullen op te halen. Dat ging in groepjes van tien, vergezeld door politieagenten.

Een getuige van de schietpartij deed zijn verhaal voor de camera:

'Hij deed de deur open en begon op Kyle te schieten'

Ondertussen komen er meer details naar buiten over de schietpartij en over de schutter. Eerder werd al duidelijk dat hij scholieren spaarde die hij mocht, volgens de voorzitter van een veiligheidscommissie van het Amerikaanse parlement riep Pagourtzis "verrassing" voor hij begon met schieten.

De schutter had geen strafblad of een crimineel verleden. "Hij heeft een schone lei", zegt de Texaanse gouverneur Abbott. "Er waren simpelweg geen aanwijzingen voor gevaar, zoals we eerder zagen bij heel veel andere schietpartijen."

Toch lijkt dat misschien wel niet waar te zijn. Volgens het Amerikaanse CBS News plaatste de schutter enkele uren voor de fatale schietpartij een vreemd bericht op Facebook, waarin hij zei: "Dangerous Days". Een motief voor de schietpartij is nog steeds niet bekend.

Pagourtzis zat volgens Amerikaanse media in het lokale footballteam en ook danste hij in de Grieks-Orthodoxe Kerk. Een van zijn docenten beschreef hem bij The New York Times als "stil, maar niet op een enge manier".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl