FBK Games als proeftuin voor veranderingen in de atletiek

Een miljoen televisiekijkers voor de buis en maar zo'n achtduizend atletiekliefhebbers in het stadion, terwijl het dubbele aantal erin past. Cijfers die voor de organisatie van de FBK Games alle reden waren om te onderzoeken hoe het jaarlijkse evenement in Hengelo meer publiek zou kunnen gaan trekken.

Aangemoedigd door Sebastian Coe, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF die de FBK Games de vrije hand gaf om te experimenteren met het wedstrijdprogramma en de omlijsting, is er aan veranderingen gewerkt. En die gaan verder dan alleen een dynamische presentatie van de atleten. Meer interactie met het publiek is het motto.

Isaac Makwala bij de WK van 2017 in Londen EPA

Maar het sportieve aspect wordt ook niet vergeten. Integendeel. Zo zijn er tijdens het evenement op 3 juni weliswaar minder onderdelen, maar die zijn wel sterker bezet. Nederlandse toppers nemen het in zogenoemde 'battles' op tegen mondiale atleten van formaat. "We hebben Churandy Martina die gaat battelen met Isaac Makwala", vertelt Ellen van Langen, de manager van de FBK Games. "Die was vorig jaar de snelste op de 200 meter."

Schippers versus Okagbare

Over de dubbele sprint gesproken. Dat is bij de vrouwen natuurlijk het domein van tweevoudig wereldkampioene Dafne Schippers. "Zij gaat lopen tegen Blessing Okagbare, op dit moment de snelste van de wereld op de 200 meter. En zo hebben we op een heleboel onderdelen een hele mooie battle."

Nadine Visser strijdt bijvoorbeeld op de 100 meter horden tegen onder anderen Dawn Harper-Nelson, de olympisch kampioene van 2008 die vorig jaar bij de WK zilver veroverde. En Sifan Hassan krijgt op de mijl te maken met Jenny Simpson, die vorig jaar in Londen WK-zilver pakte op de 1.500 meter en een jaar daarvoor olympisch brons.

"We willen echt een proeftuin zijn en dingen echt anders gaan doen", aldus Van Langen.

STER reclame