In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Geen subsidie meer voor omstreden As Soennah-moskee in Den Haag

De gemeenteraad van Den Haag wil dat de subsidie aan de As Soennah-moskee stopt. Vier partijen hebben daarvoor donderdagavond een voorstel tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het zijn ChristenUnie/SGP, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD en CDA, die samen een meerderheid hebben. Ze kregen ruime steun in de raad, alleen de islamitische partijen en Haagse Stadspartij stemden tegen.

Burgemeester Krikke zei in reactie op de motie dat de moskee geen subsidie meer zal aanvragen. Het bestuur van de moskee heeft dat toegezegd en "daar zal ik hen ook aan houden", zei Krikke volgens Omroep West.

Aanleiding voor de subsidiestop is recente berichtgeving door Nieuwsuur en NRC. Volgens de partijen leek het erop dat er een koerswijziging was ingezet na het vertrek van de omstreden imam Fawaz Jneid. "Nu blijkt dat dit alleen een lippendienst was naar de buitenwereld. Nieuwsuur en NRC hebben klip en klaar aangetoond dat in de moskee bijvoorbeeld (de wettelijk verboden) vrouwenbesnijdenis wordt aanbevolen en de gewapende jihad in Syrië wordt goedgepraat. Dit is niet alleen mogelijk strafbaar, maar ook zo verwerpelijk, dat we zoveel mogelijk afstand tot deze organisatie moeten bewaren", aldus de partijen in een verklaring.

Voedingsbodem voor radicalisering

Zij stellen ook dat het salafisme een stroming is die kan worden teruggevonden in de rapporten van de AIVD als mogelijke voedingsbodem voor radicalisering, schrijft Omroep West. "De beelden van Nieuwsuur laten dit ook zien met bijvoorbeeld het goedpraten van de gewapende jihad. Met deze kennis kunnen we maar één ding doen als gemeente: een duidelijke streep trekken en stoppen met de subsidiëring", stellen de partijen.

Van de gemeente Den Haag heeft de As Soennah-moskee de afgelopen jaren subsidie gekregen voor niet-religieuze zaken. Hoeveel precies is niet duidelijk, maar volgens de CDA-fractie gaat het sinds 2013 om een bedrag van 50.000 euro.

Een overzicht dat de toenmalige burgemeester Van Aartsen in 2016 maakte over de twee voorliggende jaren, kwam op een totaal van bijna 25.000 euro, onder meer voor taal- en jongerenprojecten.

Geld uit het buitenland

Het bestuur van de moskee verwierp de kritiek tot nu toe. De berichtgeving zou suggestief zijn. "De stichting verwerpt elke vorm van geweld en kan op basis van eigen onderzoek met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat het geen directe of indirecte financiering van RIHS heeft ontvangen. Ook van de verantwoordelijke (opsporings)autoriteiten heeft de Stichting geen negatief advies hierover ontvangen."

RIHS is een omstreden financier uit Koeweit, de Revival of Islamic Heritage Society. De AIVD heeft de gemeente Den Haag in 2015 gewaarschuwd voor deze organisatie. RIHS financiert volgens de AIVD in meer dan vijftig landen voornamelijk salafistische scholen en moskeeën.

Het bestuur van As Soennah erkende eerder wel dat andere financiële stromen uit het buitenland naar de moskee zijn gelopen. Zo blijkt uit de publicaties van Nieuwsuur en NRC dat de moskee in 2014 ruim 130.000 Koeweitse dinar zou hebben ontvangen, ruim 350.000 euro. Dat geld kwam van de Koeweitse liefdadigheidsinstelling Al Najat.

Maar volgens het moskeebestuur is expliciet afgesproken dat er op geen enkele wijze invloed kan worden uitgeoefend door de geldschieters.

Advertentie via Ster.nl