Bunschoter vader van 19 kinderen veroordeeld voor mishandeling

Aangepast
RTV Utrecht

De Bunschoter vader van negentien kinderen die werd beschuldigd van poging tot doodslag, mishandeling en ontucht krijgt een celstraf van twee jaar onvoorwaardelijk.

Hij wordt veroordeeld voor stelselmatige mishandeling van zijn kinderen en opsluiting tussen 2004 en 2016. De vader uit Bunschoten mishandelde tien van zijn kinderen door ze stelselmatig te slaan. Dit deed hij met een lat of zijn vlakke hand.

De man kreeg een lagere straf dan het OM had geëist.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Twee jaar celstraf voor vader die zijn kinderen mishandelde

Week in de schuur

Daarnaast heeft hij een van zijn zonen een week opgesloten op de zolder van een schuur. Diezelfde zoon heeft hij met twee andere zonen één of twee dagen opgesloten in een zeecontainer. Ook twee van zijn dochters zijn afzonderlijk opgesloten op de zolders van de schuur en woning.

Van ontucht met zijn dochter wordt hij bij gebrek aan bewijs vrijgesproken: er is alleen haar verklaring.

Wurging en vrijheidsberoving

Ook vindt de rechtbank niet bewezen dat hij een zoon probeerde te wurgen. Poging tot zware mishandeling en vrijheidsberoving zijn verjaard. Van jongere feiten is te weinig bewijs.

Het voorarrest van een jaar gaat van de twee jaar celstraf af. Hij mag nu naar huis, hangende een eventueel hoger beroep.

Smartengeld

De vader krijgt geen gebiedsverbod. Hij moet 2500 euro smartengeld en schadevergoeding per persoon betalen aan drie dochters en 3500 aan een van zijn zonen.

De man krijgt ook een contactverbod van vijf jaar met vier van zijn volwassen kinderen, alle minderjarige kinderen en zijn kleinkinderen.

Gewelddadige thuissituatie

De rechtbank rekent hem de onveilige, gewelddadige, dreigende en geïsoleerde thuissituatie waarin de kinderen moesten opgroeien, zwaar aan, schrijft RTV Utrecht.

De vader erkent dat hij hard en streng opvoedde en "corrigerende tikken" uitdeelde, maar vindt zich onschuldig. Hij wil met zijn naam genoemd worden en mag gefilmd worden in de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie eiste drie weken geleden een gevangenisstraf van vijf jaar tegen de man. De officier van justitie sprak van een familiedrama met enkel verliezers.

STER Reclame