Henk Koelewijn acht zich onschuldig. Hij wil met zijn naam genoemd worden en mag gefilmd worden in de rechtbank
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Gewelddadige vader uit Bunschoten hoort 5 jaar cel eisen

Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar cel tegen de diepgelovige Henk Koelewijn (59) uit Bunschoten. De vader van negentien kinderen stond vandaag voor de rechter.

Hij wordt verdacht van het stelselmatig mishandelen en opsluiten van zijn kroost én van het seksueel misbruik van een dochter. De officier van justitie sprak van een familiedrama met alleen maar verliezers.

De vader zou gedurende twaalf jaar dagelijks ten minste een van zijn 19 kinderen hebben mishandeld. Dat is de aanklacht in de rechtszaak tegen de 59-jarige man.

Moeder Diana was van die mishandelingen op de hoogte, maar greep niet in. Mogelijk wordt zij ook vervolgd. Vier volwassen kinderen legden vandaag een verklaring af.

Het gedrag van hun vader heeft volgens hen diepe sporen achtergelaten. Ze kampen met angsten, depressies, slapeloosheid en huilaanvallen. Een van hen zou overmatig zijn gaan drinken. Die vier kinderen dienden ook een schadeclaim in.

Koelewijn erkent dat hij hard en streng opvoedde en ook wel sloeg. Hij werd tijdens de zitting gesteund door zijn vrouw en twee van zijn kinderen.

De man werd in september 2016 door de politie aangehouden op beschuldiging van mishandeling van een aantal van zijn kinderen en van ontucht.

Toen agenten bij het gezin thuis waren vanwege een inbraak, kregen ze argwaan. Ze merkten dat veel kinderen opvallend angstig waren. Uit gesprekken met enkele kinderen werd duidelijk wat er zich thuis afspeelde.

Als je klappen kreeg, sloeg hij een stuk of tien keer, verklaarde zoon Jonathan. Oudere kinderen kregen meer en hardere klappen. Ook zou de razende vader dingen hebben geroepen waar de kinderen doodsbang van werden. "Ik schiet je in je kop!", bijvoorbeeld.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de strenggelovige man een 12-jarige zoon bedreigd met een draaiende kettingzaag; een andere zoon zou hij hebben geprobeerd te wurgen. Ook werden de kinderen stelselmatig geslagen met een houten stok. Koelewijn wordt verder beschuldigd van seksueel misbruik van een destijds 11-jarige dochter.

Ook zou hij zijn kinderen vaak zonder eten en drinken lange tijd hebben opgesloten in een zeecontainer of een aardappelhok. "Omdat hij omging met een drugsdealer", zegt Koelewijn.

Aangifte uit wraak

De Bunschoter ontkent en noemt de beschuldigingen "leugens en verzinsels van mijn drugsgebruikende kinderen". Hij beweert dat enkele volwassen kinderen twee jaar geleden bij hem hebben ingebroken en tienduizenden euro's hebben gestolen. Toen hij daarvan aangifte deed, zouden ze uit wraak aangifte tegen hem hebben gedaan.

De advocaat van Koelewijn vindt dat in de verklaringen van de kinderen te veel onzekerheden zitten. Ook zou een aantal feiten zijn verjaard. De man hield zijn kinderen uit liefde hardhandig in het gareel, aldus de advocaat. In de Bijbel staat beschreven dat dit mag, voerde Koelewijn zelf aan.

Het OM vindt de verklaringen van de kinderen echter geloofwaardig, schrijft RTV Utrecht.

Enkelband

Koelewijn zat een jaar in voorarrest. Vorig jaar zomer mocht hij onder strenge voorwaarden - een contactverbod en een enkelband - zijn zaak thuis afwachten.

Het gezin is door de slepende zaak volledig uit elkaar getrokken. De minderjarige kinderen zijn in een gastgezin geplaatst.

Vanwege zijn strenge geloof kwam de Bunschoter vaker in aanvaring met de politie en jeugdzorg. Zo wilde hij zijn kinderen niet naar school sturen, maar gaf hij ze zelf thuis les.

Onderzoekers in het Pieter Baan Centrum vonden vorig jaar echter geen aanwijzingen dat hij aan godsdienstwaanzin zou lijden.

Op zijn eigen verzoek wil Henk Koelewijn in de media bij zijn volledige naam worden genoemd en mag hij in de rechtbank ook worden gefilmd. Dit is ongebruikelijk, maar hij staat erop omdat hij zich niet schuldig acht.

Advertentie via Ster.nl