NOS NieuwsAangepast

EU sleept zes lidstaten voor rechter vanwege vieze lucht

De luchtkwaliteit in Duitsland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Roemenië en Groot-Brittannië is dusdanig onder de maat dat de Eurocommissaris voor Milieu die landen voor het Europese Hof sleept. Deze landen doen volgens Brussel te weinig om de uitstoot van levensbedreigende stoffen als stikstofdioxide en fijnstof onder de wettelijke norm te krijgen.

Eind januari moesten negen landen een plan van aanpak presenteren om de luchtvervuiling terug te dringen. Alleen de plannen van Spanje, Tsjechië en Slowakije waren voldoende, zegt de verantwoordelijke EU-commissaris Karmenu Vella van Milieu. De stap naar het Europese hof is een laatste en trage stap: uitspraken laten vaak jaren op zich wachten.

Naast de aanklachten, heeft Brussel ook nieuwe waarschuwingen gegeven over de dieselauto's met sjoemelsoftware om uitstoot lager te doen overkomen dan die werkelijk is. Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en Luxemburg krijgen een aanmaning omdat ze de goedkeuringsregels van nieuwe voertuigen hebben overtreden.

Duitse diesels

De Duitse bondskanselier Merkel zegt in een reactie dat Duitsland inmiddels op de goede weg is om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. Ze doelt onder meer op de plannen van steeds meer steden om dieselauto's te weren. In delen van Hamburg zijn deze week de eerste verbodsborden neergezet die dieselauto's de toegang ontzeggen.

Volgens Merkel ligt er een "ongekend" stimuleringsprogramma van de Duitse regering op tafel en is de Europese Commissie hiervan op de hoogte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl