Een van de hooligans van Sporting wordt ingerekend
NOS VoetbalAangepast

Portugese justitie bestempelt Dost-aanvallers als terroristen

Er heerst nog altijd ongeloof in Portugal over de supportersaanval eerder deze week op de spelers en trainers van Sporting CP. De hooligans die daarvoor verantwoordelijk zijn, worden door justitie zelfs beschuldigd van terrorisme.

Bij iedere andere beschuldiging hadden de 23 opgepakte vandalen waarschijnlijk vrijgelaten moeten worden, maar onder de noemer terrorisme is het mogelijk om ze een jaar in voorarrest te plaatsen. De gehele politieke top van Portugal spreekt van "een schandelijke daad" en eist harde maatregelen.

Kort en klein

De politie is nog op zoek naar een twintigtal voortvluchtige hooligans, die ook betrokken waren bij de mishandeling van Bas Dost (die met een riem klappen op zijn hoofd kreeg) en zijn ploeggenoten. Daarnaast werd het trainingscomplex van Sporting kort en klein geslagen.

Sporting verspeelde afgelopen weekend de tweede plaats in de Portugese competitie en daarmee ook een Champions League-ticket. De club kan nog een prijs winnen dit seizoen, want zondag is de bekerfinale tegen CD Aves.

Dost - inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis - en zijn medespelers hebben gezegd die wedstrijd te gaan spelen, maar volgens juristen is dat om meer tijd te winnen zodat ze hun contract bij de club zouden kunnen opzeggen. Trainen doen de spelers niet deze week, daar zijn ze fysiek en mentaal niet toe in staat.

Dost zegt niks over toekomst

In AD Sportwereld zegt Dost dat hij eerst op vakantie gaat voordat hij een besluit neemt over zijn toekomst en dat hij nog steeds knallende koppijn heeft. "Voetbal is voor mij niets meer waard als je zoiets meemaakt."

De spits bedankte op de website van zijn club de supporters die hem een hart onder de riem staken, een dag na de aanval. "Ik ben ook trots op de manier waarop ons elftal hiermee is omgegaan. Samen zullen we ons er door heen slaan", aldus Dost.

Hooligans takelen Dost en andere Sporting-spelers toe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl