Dumoulin wint niet, maar voelt zich morele winnaar

time icon Aangepast
Getty

Met een brede lach ging Simon Yates zitten voor het interview na de finish van de etappe. De Brit had even daarvoor wederom zijn klasse bergop getoond en zijn tweede rit in deze Giro gewonnen.

Maar er volgde dit keer ook een maar. Zijn reactie op de tijdwinst op zijn rivalen Tom Dumoulin (slechts twee seconden) en Chris Froome (veertig seconden), luidde: "Ik had liever dat het andersom was geweest. Ik had liever meer tijd op Dumoulin gepakt."

'Geen goed nieuws'

Kortom: de schrik zit er een beetje in bij Yates, die weet dat volgende week dinsdag een vlakke tijdrit volgt van 34 kilometer. "Dumoulin achtervolgde mij in de finale. Het lijkt erop dat hij sterker wordt naarmate de wedstrijd vordert en dat is geen goed nieuws voor mij."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Dumoulin sterk in finale elfde etappe

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Yates ziet Dumoulin sterker worden: geen goed nieuws

Ook bij Sunweb was dat de conclusie. "Het lijkt erop dat Tom dichter bij Yates komt", zag ploegleider Marc Reef. "Ik denk zeker dat Yates had gehoopt hier meer tijd te pakken. Dus ik denk dat Tom zeker de morele winnaar is van vandaag."

De hoofdrolspeler zelf was in elk geval supertevreden. "Ik had echt een beetje pijnlijke benen in het begin. Ik denk dat iedereen dat wel had van gisteren. En door die val zat ik ook niet helemaal lekker, maar de tweede helft van de koers voelde ik me heel goed."

'Beste resultaat sinds Jeruzalem'

En in de finale kon Dumoulin de aanval van Yates goed counteren. Hij kwam nét niet terug op zijn wiel, maar het scheelde weinig. "Ik dacht ook: er hoeft maar één moment te zijn waarop hij even stilvalt. Maar hij was net een tikkeltje beter, zelfs op het vlakke. Ik heb alles goed gedaan."

Zijn vorm groeit. "Ik was beter dan op Sicilië. De laatste twee dagen voelde ik me best goed. Dit is mijn beste resultaat sinds Jeruzalem."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reef ziet sterke Dumoulin in elfde Giro-etappe

Waar Dumoulin zelf de euforie tempert, "het is nog een lange weg te gaan, hè", laat zijn ploegleider zich wat optimistischer uit: "Ik denk dat Tom groeit. Hij kan iets extra's ten opzichte van zijn concurrenten. Het kan nog een mooie anderhalve week worden."

Tweede helft van de Giro

Resterende 10 etappes
12 17 mei Osimo Imola 213 km vlak
13 18 mei Ferrara Nervesa della Battaglia 180 km vlak
14 19 mei San Vito al Tagliamento Monte Zoncolan 181 km koninginnerit
15 20 mei Tolmezzo Sappada 176 km bergetappe
16 22 mei Trento Rovereto 34,5 km individuele tijdrit
17 23 mei Riva del Garda Iseo 155 km vlak
18 24 mei Abbiategrasso Prato Nevoso 196 km aankomst bergop
19 25 mei Venaria Reale Jafferau 181 km aankomst bergop
20 26 mei Susa Cervinia 214 km aankomst bergop
21 27 mei Rome Rome 118 km
Algemeen klassement na etappe 11 NOS

STER Reclame