Gasaansluitingen zijn straks in nieuwbouwwoningen niet meer toegestaan
NOS NieuwsAangepast

Ollongren: aardgasverbod gewoon op 1 juli

Het verbod op het bouwen van woningen met een aardgasaansluiting wordt niet uitgesteld. Vanaf 1 juli mogen er geen huizen met zo'n aansluiting meer worden gebouwd en in de bouwwereld leven daar bezwaren tegen. Brancheorganisaties vinden dat de ingangsdatum overhaast is ingevoerd; ze zijn bang voor vertragingen en hoge kosten bij bouwplannen die nu nog op de tekentafel liggen.

Minister Ollongren laat nu weten dat het kabinet vaart wil maken met het aardgasvrij maken van de bouw. Op die manier moet de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk naar nul worden gebracht.

Uitzondering mogelijk

De minister vindt het niet uit te leggen dat nu nog vergunningen worden gegeven voor woningen met een aardgasaansluiting, terwijl die woningen binnen afzienbare tijd weer van het gas af moeten.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken lukt het de meeste bedrijven goed om de plannen aan te passen. Het ministerie wijst er ook op dat gemeenten een uitzondering op het aardgasverbod kunnen maken als vertraging in de bouw dreigt. Binnenlandse Zaken werkt daarvoor samen met de sector aan een regeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl