Voedingsexpert moet Dumoulins darmen in toom houden

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Pasta en witbrood als ontbijt, gelletjes en drank onderweg

Nairo Quintana en Vincenzo Nibali waren vorig jaar de voornaamste rivalen van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia. Tenminste, op de fiets. Hij had ook nog met een andere dwarsligger rekening te houden: zijn darmen.

Het is een klassiek sportfragment geworden: Dumoulin die in de zestiende etappe - de koninginnenrit nota bene - plots van de racefiets springt, zich ontdoet van zijn roze leiderstrui en vervolgens ook nog zijn wielerbroek naar beneden trekt. Een onverwachte sanitaire stop in de berm. Het kost hem twee minuten op de concurrentie en bijna ook de eindzege.

Dumoulin maakt een 'sanitaire noodstop' in de Giro van 2017 NOS

Achteraf kon er gelachen worden om het poepincident - Dumoulin werd immers desondanks de eerste mannelijke winnaar van de Ronde van Italiƫ uit Nederland - maar bij Sunweb zitten ze niet te wachten op een herhaling van het curieuze moment. Vandaar dat voedingsexpert Titia van der Stelt en haar team een speciaal voedingsprogramma hebben samengesteld om de darmen van de kopman van Sunweb in toom te houden.

Etappes gemarkeerd

"De grootste verandering, en daar zijn we vorig jaar al mee bezig geweest, is in de koers exact de voeding af te stemmen op de etappe", vertelt Van der Stelt. "We proberen zo goed mogelijk te kijken naar wat voor soort etappe het is. Wat is mogelijk het verbruik en hoe kunnen we het beste berekenen wat iemand nodig heeft op die dag?"

Medisch onderzoek heeft aangetoond dat Dumoulin vooral op hoogte sneller last krijgt van zijn darmen. Daar wordt uiteraard op ingespeeld. En daarom staat er voor een bergetappe zoals afgelopen zondag in de Giro als ontbijt pasta, twee eitjes en een klein beetje witbrood met jam en honing op het menu.

Vlak voor de etappe nuttigt Dumoulin nog wat repen, maar tijdens de koers en de beklimmingen beperkt de coureur zich tot gelletjes en sportdrank.

Tom Dumoulin komt over de finish in de bergetappe van zondag AFP

Alles is gedaan om de kans op een nieuwe poeppauze te verkleinen. Er wordt zo weinig mogelijk aan het toeval overgelaten. "We hebben de belangrijke etappes, de ritten waar het spannend wordt qua resultaat maar ook wat betreft de hoogte, al gemarkeerd. We hebben extra ingezoomd op die ritten om te zien wat we eraan kunnen doen."

De bergetappe van zondag naar Montevergine di Mercogliano, waarin Dumoulin twaalf seconden na ritwinnaar en klassementsleider Simon Yates over de finish kwam, vormde een geslaagde generale repetitie voor wat nog komen gaat in de Giro.

Maar helemaal te voorkomen zijn de darmkrampen helaas niet, moet Van der Stelt toegeven. "Het blijft een menselijk lichaam. En het is een kwaal waar heel veel sporters last van hebben. Want je vergt gewoon heel veel van je lichaam."

STER Reclame