Tekening van Volkert van der G. in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Volkert van der Graaf wil van meldplicht af; moordenaar Fortuyn wil emigreren

Volkert van der Graaf heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Hij wil van zijn meldplicht af, omdat hij wil emigreren. Het kort geding dient morgen bij de rechtbank in Den Haag.

Van der Graaf kwam in 2014 op voorwaarden vervroegd vrij na het uitdienen van twee derde van zijn straf. In 2003 werd hij veroordeeld tot 18 jaar voor de moord op Pim Fortuyn, op 6 mei 2002.

Volgens de voorwaarden die horen bij zijn voorwaardelijke invrijheidstelling moet hij zich tot eind mei 2020 eens per drie weken melden. Van die meldplicht wil hij nu af.

In welk land hij zich wil vestigen, is nog niet bekend.

Elektronische enkelband

Het is niet de eerste keer dat Van der Graaf naar de rechter stapt. Hij verzette zich al eerder tegen maatregelen die hoorden bij zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Zo wilde hij van zijn elektronische enkelband af en vond hij de hem opgelegde psychische begeleiding niet noodzakelijk.

Vorig jaar wilde het Openbaar Ministerie Van der Graaf weer terugsturen naar de gevangenis vanwege het schenden van de voorwaarden. Hij zou niet serieus meewerken aan de psychische begeleiding. De Amsterdamse rechtbank stelde het OM echter niet in het gelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl