NOS NieuwsAangepast

Volkert van der Graaf opnieuw de cel in wat OM betreft

Openbaar Ministerie wil Van der Graaf weer in de cel

Het Openbaar Ministerie heeft de rechter gevraagd om Volkert van der Graaf nog een jaar in de gevangenis op te sluiten. De moordenaar van Pim Fortuyn was onder voorwaarden vervroegd vrijgelaten, maar heeft die voorwaarden volgens het OM geschonden.

Zo kreeg Van der Graaf een contactverbod met de nabestaanden opgelegd. Hij mocht ook niet in contact treden met de media. Daarnaast moest hij zich regelmatig melden bij de reclassering en was hij verplicht om evaluatiegesprekken met het OM te voeren. Welke van deze voorwaarden Volkert van der Graaf heeft geschonden, wil het OM nog niet zeggen.

Maar volgens de advocaat van Van der Graaf, Willem Jebbink, gaat het om de voorwaarde dat zijn cliënt zich elke drie weken moet melden voor een gesprek. Hij zegt dat zijn cliënt zeer verbaasd is door de actie van het OM. Hij zegt dat Van der Graaf gewoon komt praten.

Zitting

Van der Graaf werd in 2014 onder voorwaarden vrijgelaten, toen hij twee derde van zijn straf van achttien jaar voor de moord op Pim Fortuyn erop had zitten.

Wat het OM betreft moet Volkert van der Graaf zeker een jaar langer worden opgesloten. Dat verzoek wordt tijdens een openbare zitting door een rechter behandeld. Wanneer die zitting dient, is nog niet bekend.

Simon Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn, reageert opgetogen op het nieuws. "Iedere gelegenheid om hem weer achter slot en grendel te krijgen, juich ik toe." Hij weet niet welke voorwaarde Van der Graaf geschonden zou kunnen hebben. Voor zover Fortuyn weet, heeft Van der Graaf geen contact gezocht met de nabestaanden van Pim Fortuyn.

Minister Van der Steur was al op de hoogte van de vordering van het OM, die gisteren werd ingediend. "Het is nu aan de rechter om daarover te oordelen." Andere politici reageren ook terughoudend omdat nog niet bekend is wat Van der Graaf volgens het OM precies verkeerd heeft gedaan.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra gaat ervan uit dat Van der Graaf een van de voorwaarden heeft overtreden. "En als je je niet aan de voorwaarden houdt, dan ga je gewoon weer achter de tralies. Zo hoort dat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl