Marvel
NOS NieuwsAangepast

Marvel gaat weer voor mijlpaal: islamitische superheld krijgt hoofdrol

Kamala Khan, het eerste islamitische karakter van Marvel met een eigen stripboek, wordt de hoofdpersoon van een nieuwe Marvel-film. De hoofdrol voor Ms. Marvel, zoals Khans alter ego wordt genoemd, is van grote symbolische waarde en een belangrijke stap voor de representatie van moslims in superheldenfilms, zeggen fans en filmkenners.

"We zijn nu bezig met de film Captain Marvel", vertelde directeur Kevin Feige tegen de BBC. "Maar nadat we Captain Marvel hebben geïntroduceerd aan de wereld, hebben we plannen voor Ms. Marvel, de islamitische held die wordt geïnspireerd door Captain Marvel."

Het personage van Khamala Khan is een Pakistaans-Amerikaanse tiener die opgroeide in New Jersey. Als Khan ontdekt dat ze de kracht heeft om van gedaante te wisselen, neemt ze de oude naam van haar idool Carol Danvers aan en wordt ze Ms. Marvel.

Khan verscheen voor het eerst in de serie Captain Marvel in augustus 2013, maar kreeg daarna haar eigen serie in februari 2014. Khan is het eerste islamitische karakter van Marvel dat een eigen stripboek heeft. Het eerste nummer van Ms. Marvel kreeg erg goede kritieken.

Focus op diversiteit

Marvel wordt de laatste tijd geroemd om de diverse casts van hun films. Zo wordt nu gewerkt aan de superheldenfilm Captain Marvel, die een vrouwelijke superheld in de hoofdrol heeft (gespeeld door actrice Brie Larson). Afgelopen jaar was Marvels film Black Panther een enorme hit. Black Panther is de eerste superheldenfilm met een vrijwel volledig zwarte cast en crew. Filmkenners zeggen dat het een jonge zwarte generatie iets geeft om tegen op te kijken en trots op te zijn.

Niet alleen Marvel richt zich op diversiteit. Ook DC Comics creëerde een belangrijke mijlpaal in Hollywood met Wonder Woman, die werd geproduceerd door een vrouwelijke regisseur. Patty Jenkins was de tweede vrouw die een film met een budget boven de 100 miljoen dollar mocht opnemen. Ook het feit dat een film succesvol was met een vrouwelijke superheld in de hoofdrol viel toen op. "Dit laat zien dat superheldenfilms niet alleen voor mannen zijn", zei Jeff Goldstein van Warner Bros toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl