Superhelden. Je hebt fans, superfans en mensen die er helemaal niets mee hebben. Black Panther is wereldwijd de best bezochte film van het jaar en deze week kwam Avengers: Infinity War uit, met bijna dertig helden in één film. Hebben we het toppunt bereikt? Eén spoiler: tot 2020 staan er nog minstens twee grote superheldenfilms per jaar op de planning.
(Geen zorgen voor de echte fans, er zitten verder geen spoilers in dit artikel.)
Gevoel van hoop
Maïthé Chini (22) is superfan en is de films nog lang niet zat. "Ik heb alle films gezien, meerdere keren. Mijn voorbeeld is vooral Captain America." Door de films krijgt ze het gevoel dat er nog hoop is. "Ik vind het mooi om in die films te zien dat mensen opstaan voor waar ze in geloven."
Is dat de sleutel van het succes? Filmwetenschapper Dan Hassler-Forrest van de Universiteit Utrecht schreef een proefschrift over superhelden. "We associëren de films met eenvoudigere en onschuldiger tijden. En we kijken gewoon graag naar de spectaculaire actie. In de bioscoop willen we spektakel zien en de combinatie van superhelden met special effects is dan perfect."
De superhelden-hype begon volgens Dan in 2002 met Spider-Man. "Dat was zo'n enorm succes dat alle filmstudio's iets met superhelden wilden maken." Ondertussen zijn het er zo veel dat hij er klaar mee is. "Superheldenfilms zijn vergelijkbaar met McDonalds: je krijgt er trek in, het is gemakkelijk te consumeren, maar er zitten weinig scherpe randjes aan."
Maïthé is onverminderd enthousiast. "Ik ben opgegroeid met de stripboeken en denk dat er nog veel films gemaakt kunnen worden. Het zou bijvoorbeeld supertof zijn als er meer vrouwelijke superhelden komen of helden die anders geaard zijn. Iedereen kan zich dan in de helden herkennen."
Filmstudio's stappen massaal in superheldenfilms, want die leveren veel geld op. De laatste, Black Panther, heeft wereldwijd al meer dan een miljard dollar opgebracht. Daarmee staat de film in de top tien van best bezochte films ooit. "Het symbolische belang van Black Panther is groot volgens Dan. "Maar ook de eigen stijl maakte het een groot succes."
Bioscoopketens staan te trappelen om nieuwe superheldenfilms. Pathé beleefde door Avengers: Infinity War gisteren de beste openingsdag van 2018. Daarmee stoot de film Black Panther van de troon.
"Superheldenfilms zijn superbelangrijk voor ons", zegt een woordvoerder van Pathé. "Mensen zijn in ieder geval nog niet superheldenmoe".
Is het einde van het superheldentijdperk al in zicht? "Wij leven niet lang genoeg om de laatste superheldenfilm te zien", denkt Hassler-Forest. "Marvel en DC hebben vijftig jaar aan materiaal waar ze uit kunnen putten. Een gigantisch warenhuis met stripboeken, verhaallijnen en onverwachte wendingen."
Het succes van superheldenfilms betekent ook dat grote filmstudio's ver vooruit plannen. Marvel brengt sinds 2008 ongeveer twee superheldenfilms per jaar uit. Ze gaan daar dus sowieso tot 2020 mee door. En de andere studio's doen mee. Dit jaar komen bijvoorbeeld al Ant-Man and the Wasp en Deadpool 2 uit.