Minister Slob tipt examenkandidaten: eet goed en rust genoeg uit

Aangepast
ANP

Het is alweer een tijd geleden dat onderwijsminister Arie Slob zelf in de examenbankjes zat, maar hij herinnert zich vandaag bij de start van het examen nog goed dat het een spannende tijd was. Het groepsgevoel overheerste, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het idee dat je met elkaar echt voor een klus stond. Dat er iets ging gebeuren en dat je er goed doorheen moest komen."

Vandaag beginnen de centraal schriftelijke examens voor vmbo, havo en vwo. De minister heeft desgevraagd wat tips voor de leerlingen. "Zorg dat je uitgerust bent, goed blijft eten en drinken en tussendoor wat ontspanning zoekt." En natuurlijk een goede voorbereiding. "Want als je je niet voorbereidt, wordt het natuurlijk wel ingewikkeld."

Deze leerlingen in Nijmegen begonnen vandaag met het examen wiskunde:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De eindexamens zijn begonnen

Voor leerlingen die op het laatste moment nog tegen problemen aanlopen voor de examens, biedt NOS Kort op Instagram de mogelijkheid om vragen te stellen aan een docent. De 'examenspreekuren' gingen vorige week al van start.

Redacteur Debora Post vertelt dat de spreekuren voorzien in een behoefte. "De reacties zijn echt positief. Het is leuk om te lezen dat mensen er echt wat aan hebben." Voor de leraren is het wel wennen dat ze in een leeg klaslokaal staan, terwijl er wel tienduizenden mensen kijken. "Het heeft wel een voordeel: ze hoeven niet steeds te zeggen dat iedereen stil moet zijn."

Vanavond kunnen mensen vragen stellen over Wiskunde op het vmbo (17.00 uur) en Geschiedenis op de havo en het vwo (19.00 uur).

Het centrale examen veroorzaakt bij veel leerlingen behoorlijk wat spanning en ieder jaar klinkt de roep om de toetsing anders te organiseren. Slob zegt dat er gekeken wordt om het curriculum te herzien en zei dat in dat kader ook wordt gekeken naar de examens, bijvoorbeeld om de scholen meer flexibiliteit te geven. "Het is goed om erover te praten en na te denken", zegt hij, maar hij vindt het belangrijk om voorzichtig om te gaan met het eindexamen. "Er mag geen discussie ontstaan over de kwaliteit van het diploma."

Hij wees erop dat het traject van vernieuwing nog jaren duurt. Eerst de examens van vandaag maar eens. Goed voorbereiden dus. En daar horen goede spullen bij; de nieuwe geo van de HEMA kun je beter maar thuislaten. Slob: "Klasse van dat meisje dat zij daarachter kwam. Een 10 op haar eindexamen", grapt hij. "Maar ze moet hem nog wel even maken."

STER Reclame