NOS NieuwsAangepast

Minister Slob tipt examenkandidaten: eet goed en rust genoeg uit

Het is alweer een tijd geleden dat onderwijsminister Arie Slob zelf in de examenbankjes zat, maar hij herinnert zich vandaag bij de start van het examen nog goed dat het een spannende tijd was. Het groepsgevoel overheerste, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het idee dat je met elkaar echt voor een klus stond. Dat er iets ging gebeuren en dat je er goed doorheen moest komen."

Vandaag beginnen de centraal schriftelijke examens voor vmbo, havo en vwo. De minister heeft desgevraagd wat tips voor de leerlingen. "Zorg dat je uitgerust bent, goed blijft eten en drinken en tussendoor wat ontspanning zoekt." En natuurlijk een goede voorbereiding. "Want als je je niet voorbereidt, wordt het natuurlijk wel ingewikkeld."

Deze leerlingen in Nijmegen begonnen vandaag met het examen wiskunde:

De eindexamens zijn begonnen

Het centrale examen veroorzaakt bij veel leerlingen behoorlijk wat spanning en ieder jaar klinkt de roep om de toetsing anders te organiseren. Slob zegt dat er gekeken wordt om het curriculum te herzien en zei dat in dat kader ook wordt gekeken naar de examens, bijvoorbeeld om de scholen meer flexibiliteit te geven. "Het is goed om erover te praten en na te denken", zegt hij, maar hij vindt het belangrijk om voorzichtig om te gaan met het eindexamen. "Er mag geen discussie ontstaan over de kwaliteit van het diploma."

Hij wees erop dat het traject van vernieuwing nog jaren duurt. Eerst de examens van vandaag maar eens. Goed voorbereiden dus. En daar horen goede spullen bij; de nieuwe geo van de HEMA kun je beter maar thuislaten. Slob: "Klasse van dat meisje dat zij daarachter kwam. Een 10 op haar eindexamen", grapt hij. "Maar ze moet hem nog wel even maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl