Het hoofdbureau van de politie in Surabaya na de aanslag
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw pleegt gezin bloedige aanslag in Surabaya

De Indonesische stad Surabaya is voor de tweede keer in twee dagen getroffen door een aanslag. Door een explosie bij het hoofdbureau van de politie in Surabaya zijn tien mensen gewond geraakt, vier agenten en zes burgers. Vier aanslagplegers kwamen om het leven. Dat heeft de Indonesische politie bekendgemaakt. Opnieuw is de aanslag gepleegd door een gezin.

Op het moment van de explosie werd bij het politiebureau een auto gecontroleerd door zeker vijf agenten. Ook stond er een brommer met twee mensen erop in de buurt.

Op sociale media circuleert een filmpje waarop te zien is hoe twee bromfietsen komen aanrijden. Kort nadat ze tot stilstand zijn gekomen, volgt er een grote ontploffing. Onder de vijf gezinsleden die de aanslag pleegden, is een kind van acht, dat de explosie heeft overleefd.

Aanslag hoofdbureau politie Surabaya

De Indonesische stad werd gisterochtend in alle vroegte ook al getroffen door bomaanslagen op kerken. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. De verantwoordelijkheid voor die aanslagen werd opgeëist door IS. De aanslagen werden door de zes leden van één familie gepleegd. Bij de aanslagen van gisteren en vandaag zijn in totaal 13 militanten omgekomen.

De vader van het gezin van de aanslag van vandaag was volgens de politie de leider van een lokale afdeling van de terreurgroep Jemaah Ansharut Daulah (JAD). Eerdere berichten dat de familie in IS-gebied in Syrië heeft gewoond en daar is geradicaliseerd, kloppen niet, zei de landelijke politiechef op een persconferentie. De JAD zou wel IS-sympathisanten hebben aangetrokken.

De politie vermoedt dat het gezin een slapend bestaan als terrorist leidde en de aanslag heeft uitgevoerd op bevel van hogerhand, zegt correspondent Michel Maas.

Bevriende vaders

Mogelijk hebben ze gehoor gegeven aan de oproep van IS aan "groepen over de hele wereld" om zich te mobiliseren. Ook de gevangenneming van de leider van de JAD, Aman Abdurrahman zou volgens de politiechef een motief kunnen zijn. Dat leidde al tot opstootjes met islamistische gedetineerden in een gevangenis in Jakarta, waarbij vorige week vijf terrorismebestrijders werden gedood.

De vaders van de gezinnen die de aanslagen van gisteren en vandaag hebben gepleegd, waren goed bevriend.

Volgens een terrorisme-expert in Indonesië is het voor het eerst dat kinderen worden meegenomen bij het plegen van een aanslag. Hij vermoed dat de aanslagen op deze manier zijn gepleegd omdat gezinnen minder snel verdacht lijken en daardoor niet opvallen bij de politie.

Slapende terroristen

Eerder vannacht was er al een explosie in een buitenwijk van Surabaya. Daar ging in een appartement een bom te vroeg af. Volgens de politie ging het in dit geval ook om een familie van zes die een onbekend doelwit in Surabaya zou hebben willen opblazen. De moeder en de oudste zoon kwamen bij de explosie om het leven. De politie heeft de vader doodgeschoten uit angst dat hij een bom zou laten ontploffen. In het huis zijn nog drie staafbommen aangetroffen.

In de klopjacht op terroristen die in Indonesië altijd gaande is, zegt Maas, heeft de politie gisteren op Midden-Java vier leden van de terroristische beweging waartoe ook het gezin behoorde, doodgeschoten. Vanochtend zou er een man in de buurt van Surabaya zijn doodgeschoten die verdacht wordt van lidmaatschap van de organisatie.

De politie vreest dat er meer slapende cellen zijn "geactiveerd", dat die bommen zijn gaan maken en aanslagen voorbereiden, zegt Maas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl