Een scooter ligt voor een van de kerken waar een aanslag was
NOS NieuwsAangepast

Familie pleegt aanslagen op kerken in Indonesië, IS claimt verantwoordelijkheid

In de Indonesische stad Surabaya zijn bij zelfmoordaanslagen op drie kerken dertien mensen om het leven gekomen, onder wie de zes aanslagplegers. Volgens de politie komen de daders uit dezelfde familie en waren het onder anderen kinderen van 16, 12 en 9 jaar oud. De familie is in Syrië geweest, zegt de politie.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door Islamitische Staat. De terreurorganisatie spreekt in een verklaring over drie plegers. Bij de aanslagen raakten ook tientallen mensen raakten gewond.

De bommen gingen af in de vroege ochtend, tijdens de kerkdiensten. De vader van de familie reed een bomauto naar binnen bij een van de kerken. De moeder drong met twee dochters, van 9 en 12 jaar, een andere kerk binnen en blies zichzelf op. De derde aanslag werd gepleegd door de zonen, van 16 en 18 jaar. Ze reden met hun motoren een kerk binnen en lieten bommen ontploffen.

De vrouw mocht aanvankelijk niet naar binnen in de kerk. Ze droeg twee tassen bij zich en liep toch de kerk in, waar ze iemand omhelsde en de explosieven liet ontploffen, vertelt een beveiliger.

Doden bij bomaanslagen op kerken in Indonesië

Volgens de politie is een vierde aanslag, op de kathedraal van Surabaya, verijdeld doordat de aanslagpleger werd gearresteerd. Indonesische kerken worden vaak bewaakt door agenten. Onder de slachtoffers van de drie aanslagen zijn meerdere politiemensen. Een politiefunctionaris meldde eerder zeventien doden, maar inmiddels houden de autoriteiten dertien doden aan.

Barbaars

De Indonesische president Widodo noemt de aanslagen barbaars. "Ik heb de politie opdracht gegeven om de netwerken van de aanvallers op te sporen en uit te schakelen", zei hij op een persconferentie.

Volgens correspondent Michel Maas is het lang geleden dat terroristen in Indonesië het hebben gemunt op burgers. De laatste jaren was vooral de politie doelwit van aanslagen. "Dit is weer een harde klap en de vrees bestaat dat deze aanslagen leidt tot een nieuwe golf van aanslagen in het land."

Surabaya is de hoofdstad van Oost-Java en de tweede stad van Indonesië. Het land heeft de grootste moslimbevolking van de wereld. Christenen vormen een kleine tien procent van de bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl