Dansende fans in de fontein van het Rabinplein in Tel Aviv
NOS NieuwsAangepast

Feestje van Jeruzalem tot Tel Aviv: 'We houden van je, Netta!'

Duizenden Israëliërs hebben de winst in het Eurovisie Songfestival uitbundig gevierd. Fans in Tel Aviv dansten samen op een groot plein en zongen luidkeels mee met Netta's Toy. "We zijn supertrots, bedankt Netta!", riep een van hen. Toeterende auto's reden met Israëlische vlaggen en regenboogvlaggen door de straten van de stad.

Natuurlijk was ook de 25-jarige Netta Barzilai zelf in de wolken. Nadat ze de glazen microfoon op het podium in Lissabon in ontvangst had genomen, riep ze: "Volgend jaar in Jeruzalem, bedankt Europa!" Ze is de eerste Israëliër in twintig jaar tijd die het Songfestival wint.

Het land is dan ook erg trots op haar. Premier Netanyahu belde haar op na de uitslag en noemde Netta de beste ambassadeur voor Israël. En op het Rabinplein in Tel Aviv werd Netta's naam in enorme letters op een gebouw geprojecteerd. Tientallen fans sprongen juichend in een fontein.

Feest in Tel Aviv na winst Songfestival

Toy is volgens Netta een nummer over zelfliefde. De boodschap: kom op voor jezelf. "Haar lied gaat over iedereen. We houden van je, Netta", riep een inwoner van de stad. "Ze is uniek", zegt een andere fan. "Ze is zo mooi en een voorbeeld voor alle vrouwen met een maatje meer over de hele wereld. We kunnen winnen, dames!"

Niet alleen in Tel Aviv was het feest. Op sociale media is te zien dat ook in andere steden, zoals Jeruzalem, de winst volop werd gevierd in kroegen en op straat.

Toy werd al voor het Songfestival begon gezien als grote kanshebber. De officiële video van het liedje is inmiddels 28 miljoen keer bekeken.

Nadat ze had gewonnen, zong Netta het nummer nog een keer op het podium in Lissabon:

Dit is het winnende nummer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl