Zangeres Netta tijdens de finale in Portugal
NOS NieuwsAangepast

Israël wint Songfestival, Waylon eindigt als achttiende

De Israëlische zangeres Netta heeft het Eurovisiesongfestival gewonnen met het nummer Toy. Het land was vooraf al een van de favorieten. Het is de vierde keer dat Israël wint, de laatste keer was dat Dana International in 1998 met het nummer Diva.

Nadat ze gewonnen had, zong Netta het nummer nog een keer:

Dit is het winnende nummer

De Nederlandse inzending Waylon eindigde met Outlaw in 'em op de achttiende plek. "Achttiende was niet waar we voor gingen en ik vind ook dat we die plek niet verdienen", zei hij na afloop. "We wilden een keer iets anders doen op Eurovisie."

Op plek twee en drie eindigden Cyprus en Oostenrijk.

In de finale in Portugal werd het optreden van de Britse inzending kort verstoord. Een man liep het podium op en greep de microfoon van zangeres SuRie.

De camera focuste daarna snel op het publiek. Toen ze weer in beeld kwam, was nog net te zien hoe de activist werd afgevoerd. Hij is overgedragen aan de politie.

De man, met het alias Dr ACactivism, blijkt een bekende podiumbestormer te zijn. Hij deed dat eerder bij verschillende Britse tv-shows. Hij probeerde in Lissabon reclame te maken voor een boek met zijn ideeën over corruptie binnen de politiek, media en het bedrijfsleven van het Verenigd Koninkrijk.

Man rent podium op en grijpt microfoon

De EBU, de organisatie achter het songfestival, bood SuRie aan om het optreden opnieuw te doen. De Britten vonden dat niet nodig.

Aan de finale namen 26 landen deel. Namens Nederland werden de punten toegekend door OG3NE, de inzending van vorig jaar. Onze twaalf punten van de jury gingen naar Duitsland.

Achteraf werd bekendgemaakt dat Waylon donderdag in de halve finales als zevende was geëindigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl