China's eerste eigen vliegdekschip wordt op zee getest
China heeft zijn eerste vliegdekschip dat helemaal in eigen land is gebouwd naar zee gestuurd voor testen. Het afgelopen jaar zijn wapens en andere systemen op het schip aangebracht.
Het schip, dat nog geen naam heeft, heeft zijn werf in de havenstad Dalian verlaten. De maritieme autoriteiten hebben het scheepvaartverkeer opgedragen om een deel van de zee ten zuidoosten van Dalian de komende week te mijden.
Staatspersbureau Xinhua meldt dat het schip de betrouwbaarheid en stabiliteit gaat controleren van het schip en zijn systemen. Waarschijnlijk wordt het pas in 2020 in actieve dienst genomen. China zou uiteindelijk zes vliegdekschepen willen bouwen, iets wat volgens militaire experts decennia in beslag zou nemen.
Nucleaire aandrijving
Peking heeft al een vliegdekschip in de vaart: de Liaoning. De romp komt uit Oekraïne en is verder opgebouwd in China. De Liaoning en het nieuwe vliegdekschip lopen allebei op olie. Volgens verschillende media wil China ook een vliegdekschip met nucleaire aandrijving fabriceren. Zo'n vaartuig kan langer op zee blijven.
Vliegdekschepen gelden als een zeer intimiderend en effectief wapen. China is verwikkeld in diverse conflicten met buurlanden over territoriale wateren en eilandjes in de Zuid-Chinese Zee. Ook de VS, dat tien vliegdekschepen in actieve dienst heeft en nog een aantal in aanbouw, heeft moeite met de Chinese claims.