Politiefout: Math en Chrys gearresteerd voor de hennep van hun buren
Met bivakmutsen op en hun geweren op hem gericht stonden tien politiemensen afgelopen november oog in oog met Math Claessen in zijn Sittardse garage. Totaal onverwacht en totaal onterecht. Claessen is een van de ongeveer 500 mensen die een schadeclaim van boven de 2500 euro bij de politie indienden.
"Ik moest mijn handen omhoog doen, me omdraaien en naar ze toelopen. Ze werkten me met mijn gezicht tegen de grond. Klootzakken waren we, criminelen, we moesten ons bek houden en stil zijn." Zijn vrouw Chrys kwam naar beneden en zag haar man in een hoekje zitten. "Ik vergeet nooit de uitdrukking op zijn bebloede gezicht. Machteloosheid, teleurstelling, droefheid."
In de video hieronder vertelt Claessen hoe de inval verliep. Ook zijn er beelden van de inval te zien:
Meneer en mevrouw Claessen kregen naar eigen zeggen niet te horen of ze waren aangehouden, laat staan waarvoor. Anderhalf uur lang doorzochten de agenten het pand en maakten daarbij opgeslagen meubels kapot, vertelt Math. Ook zijn vrouw kreeg, in pyjama, boeien omgedaan. "Ik heb gesmeekt of ik me mocht omkleden. Iedereen kon zien dat ik geboeid was. Dat is de grootste vernedering die je je kan indenken."
Het echtpaar werd meegenomen naar een politiebureau in Maastricht. Daar kregen de twee te horen dat ze waren aangehouden, vertelt Math. De politie dacht dat er een hennepkwekerij in hun pand zat. Maar dat bleek bij de buren te zijn, een vergissing dus. Later werden vijf van de zeven bij de hennepkwekerij betrokken buren aangehouden.
Osteopaat en psycholoog
De materiële schade die het echtpaar heeft geleden, is berekend op ruim 3100 euro. De voorlopige immateriële schade, nog zonder de kosten voor een osteopaat en psycholoog, zo'n 15.000 euro. Ze hebben nog geen geld gezien. Hun zaak ligt nu bij het Parket-Generaal van het OM.
Een extreem voorbeeld van schade veroorzaakt door de politie, zegt politieredacteur Remco Andringa in het NOS Radio 1 Journaal. "De meeste schades zijn een stuk lager. En het komt ook niet altijd door fouten. Veel schade ontstaat door correct optreden."
Bij de politie zijn de afgelopen jaren bijna 2500 grotere schadeclaims ingediend. Die hebben miljoenen gekost, blijkt uit gegevens die de NOS heeft opgevraagd.