Waylon in de halve finale op donderdag
NOS NieuwsAangepast

Songfestival: schep overzicht in urenlange show met ons spoorboekje

26 landen strijden vanavond in Lissabon om de eerste plek van het Eurovisiesongfestival. Het festijn begint om 21.00 uur.

Door de grote hoeveelheid deelnemers belooft het een lange avond te worden. "De liedjes duren zo'n 3 minuten, dan is er bij ieder land ook nog een introductiefilmpje van zo'n 40 seconden en zijn er een paar intermezzo's in de Green Room en moet er nog worden gestemd. Ik denk dat we pas tegen middernacht weten wie er heeft gewonnen", zegt verslaggever Martijn van der Zande, die erbij is.

De uitzending wordt dus een lange zit. We helpen je erdoorheen met een scorekaart (.pdf) waarop je samen met vrienden zelf punten kan uitdelen aan de verschillende landen en een spoorboekje van het programma.

Om te beginnen, de eerste acht kandidaten:

Van de eerste acht kandidaten is Noorwegen volgens de bookies een van de kanshebbers voor de titel. Alexander Rybak won in 2009 het Songfestival al met het nummer Fairytale met een prominente viool erin, weet je nog? Dat succes smaakt naar meer.

Dit keer is ook de viool uit de kast gehaald, maar volgens Van der Zande is dat niet het enige ingrediënt waardoor het een populaire kandidaat is. "Ze werken nu goed met visuals, waarop de instrumenten erin zijn geprojecteerd. De kijker thuis ziet als hij luchtgitaar speelt een virtuele gitaar in beeld komen. Daar is goed over nagedacht. En het is natuurlijk een pakkende melodie."

Het middenstuk met Frankrijk als grootste kanshebber

In het tweede blok moeten we volgens de peilingen vooral rekening houden met Frankrijk. Madame Monsieur hoefde niet mee te doen aan de halve finales. Frankrijk is als een van de grootste sponsoren van Eurovisie automatisch verzekerd van een plek in de finale, maar bij de voorrondes konden we tussendoor al wel een stukje het nummer Mercy horen.

Van der Zande: "Ja, ik denk dat ze ook wel een goede kans maken. Het is een mooi liedje. Maar ook het verhaal achter het nummer Mercy is bijzonder, over een vluchtelingenbaby."

Het nummer gaat over een vluchtelinge die in maart vorig jaar werd onderschept op de Middellandse Zee en later op een reddingsboot naar Sicilië werd gebracht; onderweg naar het eiland werd Mercy geboren.

Waylon in laatste deel, wat zegt dat?

De Nederlandse inzending Waylon zit aan het eind van de avond, hij is als 23ste aan de beurt. Waylon zit ingeklemd tussen kanshebbers Cyprus (schaars geklede zangeres en dito danseressen) en Israël (het liedje waarin de zangeres een kip nadoet).

Is het eigenlijk een voordeel of nadeel om aan het einde van de uitzending te zitten? En wie bepaalt dat? "Er wordt geloot", vertelt Van der Zande. "Of het echt voordelig is, weet ik niet, want er zijn ook wel winnaars geweest die wel in het begin zaten. Toch hoor je van artiesten altijd dat ze blij zijn als ze in de tweede helft zitten. Het nummer blijft dan misschien beter hangen in je hoofd. En er zijn natuurlijk ook veel mensen die later inschakelen, en die vooral voor het stemmen gaan kijken."

Waylon zingt 'Outlaw in 'Em' op het Eurovisiesongfestival

Waylon hoorde donderdagavond als laatste dat hij door was naar de finale. Het halen van de eindstrijd is alleen al een knappe prestatie, als je bedenkt dat we daar van 2005 tot 2012 überhaupt niet in waren geslaagd. De laatste jaren gaat het beter, met als negatieve uitzondering Trijntje Oosterhuis die niet verder kwam dan een veertiende plek in de halve finale.

Geloof

Waylon heeft door zijn succesoptreden met The Common Linnets al ervaring met een finale van het Songfestival. Hij oogt relaxed. Van der Zande sprak hem na afloop van de halve finale donderdagavond. "Hij gelooft echt in de act, ook na de commotie die er was rond de dansers. Hij heeft zelf nooit getwijfeld en noemde het zijn beste optreden van de afgelopen week."

Of Outlaw in 'em de tweede plek van The Common Linnets gaat evenaren, is maar de vraag. Bij de bookmakers staat Waylon nu op een negentiende plek. Rond middernacht zien we of de wedkantoren gelijk hebben gehad of dat Waylon iedereen heeft verrast.

De laatste keer dat Nederland won is al lang geleden, heel lang geleden.

Kijk hier naar een terugblik op de overwinning van Teach-In in 1975 en een impressie van de Nederlandse deelnemers daarna.

Het is lang geleden, heel lang geleden dat Nederland won

Ondertussen zelf op de bank voor jury spelen? Download hier de scorekaart op A4-formaat, zodat je hem kunt uitprinten en kan invullen met je vrienden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl