ANP
NOS NieuwsAangepast

Meer zij-instromers in verpleging, 'ik wist dat het pittig zou worden'

Het aantal afgestudeerde verpleegkundigen is de afgelopen jaren flink toegenomen, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar kwamen er zo'n 9400 gediplomeerde verpleegkundigen van mbo- en hbo-instellingen. Dat waren er anderhalf keer zoveel als tien jaar geleden.

Sinds 2013 stijgt het aantal afgestudeerde verpleegkundigen snel. Een verklaring daarvoor heeft het CBS niet. De stijging is ook niet genoeg om het tekort aan verpleegkundigen weg te werken. Volgens beroepsvereniging V&VN zijn er op dit moment maar liefst 100.000 verpleegkundigen te weinig.

'Meer zij-instromers'

"Er zijn steeds meer ouderen, dat betekent steeds meer mensen die intensieve en complexe zorg nodig hebben", zegt directeur Kersten van V&VN. "Terwijl die mensen langer thuis blijven wonen en langer ziek zijn."

De beroepsvereniging ziet wel dat er in de verpleegkunde veel zij-instromers bij komen. "Wij krijgen signalen dat er meer belangstelling is voor zij-instromen dan er plekken zijn. Wij vermoeden dat veel mensen overwegen over te stappen naar de zorg."

Voldoening

Een van die zij-instromers is Mariska Hoogendam (29). Ze rondde een commerciële studie af, maar na een paar jaar ontdekte zij dat de wereld van de sales niet goed bij haar paste. "Elke week moesten we targets halen, contracten verkopen. Als ik het net niet haalde, werd ik daarop afgerekend."

Op een dag besloot ze het roer om te gooien. Ze zit nu in het derde jaar van haar studie verpleegkunde. "Samen met iemand die van de politie komt, en iemand die als steward werkte", vertelt ze.

Tijdens haar studie werkt ze bij GGZ Delfland. Juist mensen die het psychisch moeilijk hebben, wil Hoogendam graag helpen. "Een heel bewuste keuze. Ik wist dat het pittig zou worden, werken combineren met een studie. Ik wist ook dat ik salaris moest inleveren. Ik ben dit gaan doen omdat ik het werk belangrijk vind. Het geeft voldoening. Ik kan nu ook iets voor mensen betekenen."

Opnamestop

Bij sommige opleidingen hbo-verpleegkunde is er nog een opnamestop, omdat het lastig is om voldoende stageplaatsen met begeleiding te organiseren, zegt Kersten van V&VN. "Heel erg jammer want je wil iedereen die de zorg in wil de mogelijkheid geven dat echt te gaan doen."

Volgens de directeur moeten "oneigenlijke taken" worden weggehaald. "Nu moeten verpleegkundigen de telefoon opnemen, omdat ondersteunend personeel weg is. Als dat niet meer hoeft, is er meer tijd voor zorg en voor begeleiding."

Dag van de Verpleging

Het CBS komt met de cijfers over het groeiende aantal nieuwe verpleegkundigen op de Dag van de Verpleging. Die wordt traditioneel op 12 mei gehouden, de geboortedag van de Britse verpleegkundige Florence Nightingale. Op de Dag van de Verpleging worden zorgverleners in het zonnetje gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl