Universiteiten willen groei buitenlandse studenten kunnen beperken
De Nederlandse universiteiten willen de groei van studenten uit het buitenland kunnen beperken. De universitaire koepel VSNU bevestigt de plannen, die als eerste werden gemeld door nrc.next. De onderwijsinstellingen willen de instroom in een opleiding kunnen sturen, zegt een woordvoerder.
Maandag stuurt de VSNU een internationaliseringenagenda, met daarin nog veel meer onderwerpen dan toelating van nieuwe studenten, naar onderwijsminister Van Engelshoven (D66). De woordvoerder wil verder niet vooruitlopen op de plannen.
Het loont om meer studenten op te leiden.
Het percentage buitenlandse studenten is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Dat komt onder meer doordat steeds meer opleidingen in het Engels worden aangeboden.
Minister Van Engelshoven was eerder kritisch op de toename van het aantal Engelstalige opleidingen. Volgens haar kiezen sommige universiteiten voor opleidingen in het Engels om zo het aantal studenten op te krikken. "Zonder dat er een inhoudelijk goede reden is."
Ook het financieringssysteem van de universiteiten speelt een rol bij de internationalisering, bleek uit onderzoek van het Rathenau Instituut. "De universiteiten krijgen geld uit één pot en de hoeveelheid studenten telt sterk mee bij de verdeling van het geld", zei directeur Melanie Peters tegen Nieuwsuur. "Het loont dus om meer studenten op te leiden."
Studenten zeggen dat het Engels van hun docenten niet goed genoeg is.
Studentenorganisatie ISO is blij met de plannen van de VSNU. "De universiteiten erkennen dat ze een pas op de plaats moeten maken", zegt voorzitter Rhea van der Dong in het NOS Radio 1 Journaal. "We zeggen al heel lang dat ze eerst goed moeten nadenken wat het betekent als ze al die internationale studenten binnenhalen."
De angst bij studenten is dat een ondoordachte groei van buitenlandse studenten en de bijbehorende Engelstalige opleidingen eerder leidt tot een verlies van onderwijskwaliteit dan een toename ervan, zegt Van der Dong.
"Veel studenten vertellen ons dat het Engels van hun docenten niet goed genoeg is om het vak op hetzelfde niveau te geven. Maar ook dat hun eigen Engels niet zo goed is dat ze een academische discussie met dezelfde diepgang kunnen volgen."
Van der Dong plaatst nog wel een kanttekening bij de VSNU-plannen. "In de krant staat dat het met name om buitenlandse studenten gaat. Dat roept bij mij de angst op dat ze ook minder Nederlandse studenten gaan toelaten." Volgens haar zijn er verschillende universiteiten die zelf hun studenten willen selecteren.