NOS NieuwsAangepast

Trump meets Kim: wat gaat er op 12 juni gebeuren?

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

Eindelijk is het hoge woord eruit: op 12 juni zal president Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoeten. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de leiders van beide landen elkaar treffen. Wat kunnen we verwachten van de top?

Het is onwaarschijnlijk dat er op 12 juni een kant-en-klare deal met Noord-Korea op tafel ligt. Normaal is het zo dat de deelnemende partijen intens onderhandelen en alle details op papier vastleggen, voordat de leiders hun handtekening zetten. Trump doet het precies andersom. Hij begint eerst met een top en dan pas gaan de echte onderhandelingen beginnen.

Over de nucleaire deal met Iran werd ruim twee jaar onderhandeld. Pas aan het einde van de rit werd het resultaat getekend op een topontmoeting. De nucleaire kwestie met Noord-Korea is nog veel ingewikkelder, alleen al omdat Pyongyang in tegenstelling tot Teheran al over een aantal kernwapens beschikt. Een van de grootste uitdagingen is hoe je gaat controleren dat Noord-Korea zich straks aan de afspraken houdt.

Kim Jong-un ontmoette eerder deze week de Amerikaanse minister Pompeo

Eerder deze week was er in Washington een grote conferentie met Noord-Korea-experts, academici, diplomaten en voormalige regeringsbeambten die in het verleden met Noord-Korea hebben onderhandeld. De communis opinio op de conferentie was dat het waarschijnlijk nog vele jaren kan duren voordat een definitief akkoord op tafel ligt. Zij zien de top tussen Trump en Kim eerder als het startschot voor een reeks vervolgontmoetingen.

Wat willen de Amerikanen?

Trump wil een volledige ontmanteling van het Noord-Koreaanse nucleaire programma en Pyongyang moet alle bestaande kernwapens opgeven. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Noord-Korea een stuk of zestig kernbommen.

De Amerikanen zullen ongetwijfeld ook eisen stellen aan het raketprogramma van Noord-Korea. Kim Jong-un heeft het afgelopen jaar een reeks intercontinentale raketten getest die steeds verder reiken. De ontwapening moet de weg vrijmaken voor het tekenen van de vrede tussen Noord- en Zuid-Korea, die sinds 1950 op voet van oorlog verkeren.

Er is reden tot scepsis. In het verleden heeft Noord-Korea wel vaker de hand gereikt naar het Westen, terwijl het achter de schermen doorging met de bouw van kernwapens. Toch is Trump, de zelfverklaarde meesteronderhandelaar, ervan overtuigd dat hij in Singapore Kim Jong-un kan overhalen zijn kernwapenprogramma op te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl