Weinstein en Chapman in 2015
NOS NieuwsAangepast

Boosheid, verwarring en ongeloof bij ex-vrouw Harvey Weinstein

"Soms ben ik boos, soms verward, soms kan ik het haast niet geloven. En soms moet ik gewoon huilen om mijn kinderen."

Georgina Chapman (42), binnenkort de ex van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein, heeft voor het eerst met de media gesproken over de beschuldigingen van aanranding en seksuele intimidatie van meer dan honderd vrouwen tegen Weinstein.

"Ik was vernederd en gebroken", zegt Chapman in een interview met het Amerikaanse modetijdschrift Vogue.

Chapman was verbijsterd over de onthullingen over het wangedrag van haar man. Die gingen in eerste instantie over een periode voordat ze Weinstein had ontmoet, maar later meldden zich meer vrouwen met soortgelijke ervaringen. "Er kwamen steeds meer verhalen en ik realiseerde me dat dit geen incident was. Toen wist ik dat ik met de kinderen weg moest gaan."

Weinstein en Chapman op het filmfestival van Cannes in 2015

Op 10 oktober kondigde Chapman aan te willen scheiden van Weinstein en vertrok ze met hun twee kinderen, van 7 en 5 jaar, naar Londen. In de maanden daarna bleef ze uit de schijnwerpers. "Het voelde niet respectvol om naar buiten te treden", zegt ze daarover.

Dat had ook te maken met de kritiek die Chapman te verduren kreeg. Zo zou het exclusieve modemerk Marchesa, waar ze mede-eigenaar van is, nooit groot hebben kunnen worden zonder Weinstein. Die zou zijn macht en invloed in de filmwereld hebben gebruikt om actrices op de rode lopers jurken van het merk te laten dragen.

Terugkijkend op haar huwelijk met Weinstein benadrukt ze vooral de mooie kanten. "Ik had, dacht ik, een erg gelukkig huwelijk. Ik had een heerlijk leven." Ook verdacht ze haar ex nooit van enig wangedrag. "Absoluut niet. Nooit. Aan de ene kant was hij ook altijd op reis en aan de andere kant ben ik ook niet iemand die zich constant afvraagt waar iemand uithangt."

Ze wil niet worden gezien als slachtoffer, omdat er iedere dag vrouwen door hun mannen worden bedrogen. "Ik ben een vrouw in een verschrikkelijke situatie, maar dat is niet iets unieks."

Chapman heeft momenteel vanwege de kinderen en de scheiding regelmatig contact met haar aanstaande ex-man. Gevraagd of ze iets kan zeggen over Weinsteins gemoedstoestand, zegt ze: "Nou, niet echt. Toen ik met hem getrouwd was, wist ik blijkbaar ook niets over zijn gemoedstoestand, dus ik ben waarschijnlijk niet de beste persoon om daar iets over te zeggen."

De term #MeToo werd het afgelopen jaar wereldwijd gebruikt door mensen om te vertellen over seksueel wangedrag waarvan ze het slachtoffer werden. Maar heeft het ook overal hetzelfde gebracht? Daarvan maakte Nieuwsuur de speciale online productie die hieronder staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl