'Fillette à la corbeille fleurie' van Pablo Picasso EPA

Recordopbrengsten bij veiling Rockefeller-collectie

time icon Aangepast

De opbrengst van de veiling van de kunstcollectie van David Rockefeller en zijn vrouw Peggy staat na twee dagen op ruim 765 miljoen dollar (644 miljoen euro). Dat is een recordbedrag voor de veiling van één enkele collectie, stelt veilinghuis Christie's in New York. De Rockefellers brachten tijdens hun leven een grote en veelomvattende verzameling kunst, meubels, porselein en andere waardevolle voorwerpen bij elkaar.

Morgen wordt nog een deel geveild van de collectie van de vorig jaar op 101-jarige leeftijd overleden bankier en filantroop. De verwachting is dat de opbrengst van de in totaal 1600 items de grens van 1 miljard dollar doorbreekt.

De opbrengst gaat naar goede doelen die gedurende hun leven door David Rockefeller en zijn vrouw werden gesteund.

'Nympheas en fleur' van Claude Monet AFP

Op de eerste dag ging een Picasso weg voor 115 miljoen dollar, het op een na hoogste bedrag dat ooit is betaald voor een werk van de schilder. Op het doek Fillette à la corbeille fleurie uit 1905 is een bloot meisje te zien.

Een Monet (Nympheas en fleur) werd verkocht voor 84,7 miljoen dollar, een recordbedrag voor de Franse impressionist. Ook werken van andere schilders gingen voor recordprijzen naar een nieuwe eigenaar, zoals een Matisse voor bijna 81 miljoen dollar. Zeven andere schilderijen brachten elk meer dan 30 miljoen dollar op.

De totale opbrengst van de eerste dag bedroeg ruim 646 miljoen dollar. Daarmee werd het record voor de opbrengst in één dag van een private kunstcollectie ruimschoots overtroffen. In 2009 bracht de collectie van modeontwerper Yves Saint Laurent 484 miljoen dollar op.

Dag twee: porseleinen servies Napoleon

Op dag twee ging onder meer een werk van de in Rotterdam geboren schilder Willem de Kooning van de hand voor meer dan 14 miljoen dollar. Een ander opmerkelijk stuk was een porseleinen servies dat ooit van Napoleon was en dat hij meenam naar het eiland Elba, waar hij verbleef tijdens zijn eerste ballingschap. Opbrengst: bijna 2 miljoen dollar.

Een tafel die in de huiskamer van de Rockefellers stond, bracht een half miljoen dollar op, meer dan dertien keer de geschatte waarde. De set eetkamerstoelen leverde 250.000 dollar op. De totale opbrengst van dag twee lag ruim boven de 100 miljoen dollar.

De Rockefeller-collectie is door Christie's neergezet als een uitgelezen mogelijkheid om werken van wereldberoemde kunstenaars die nog in privaat bezit zijn in handen te krijgen. Een van de topmensen van het veilinghuis noemt het "een wereldevenement en een buitengewone verkoop". Anderen spreken van de veiling van de eeuw.

STER Reclame