Oudste miljardair ter wereld Rockefeller overleden

David Rockefeller werd 101 jaar oud AFP

Multimiljardair David Rockefeller is overleden. De bankier en filantroop was 101 jaar oud. David Rockefeller was de jongste en laatst levende kleinzoon van oliemagnaat en oprichter van Standard Oil John D. Rockefeller. Hij overleed in zijn huis in Pocantico Hills in de Verenigde Staten.

David Rockefeller beheerde het familiefortuin sinds 2004 en was daarmee de oudste miljardair ter wereld. Zijn opa John D. Rockefeller was een van de eerste miljardairs in de Verenigde Staten. Hij maakte zijn familie de rijkste en machtigste van het land.

Zijn vader, John D. Rockefeller junior, zette het Rockefeller Center in Manhattan op. En het Museum of Modern Art in New York, een van de meest toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst in de wereld, werd opgericht door zijn moeder.

1/2In 1975 ontmoette Rockefeller de Franse premier Jacques Chirac (links) AFP
2/2En ook Nelson Mandela schudde hij de hand AFP

In de jaren 70 was David Rockefeller een van de machtigste bestuurders in de wereld. Hij had nauwe banden met politici en sinds president Dwight Eisenhower was hij adviseur van de daaropvolgende presidenten in de VS.

Hij stond aan het roer van een van de voorlopers van de JPMorgan Chase-bank. Onder zijn leiding werden voor het eerst vestigingen van een Amerikaanse bank geopend in de Sovjet-Unie, China en Egypte. Ook werd hij twee keer gevraagd minister van Financiën te worden, maar dat wilde hij niet.

Donaties

De multimiljardair was een filantroop. In 2005 doneerde hij 100 miljoen dollar aan het Museum of Modern Art en de Rockefeller University in New York. Drie jaar later schonk hij nog eens 100 miljoen dollar aan de Harvard University, waar hij in 1936 afstudeerde.

Hij laat 225 miljoen dollar na aan het Rockefeller Brother Fund, een fonds dat zich inzet voor sociale verandering wereldwijd. In totaal zou Rockefeller in zijn leven bijna twee miljard dollar hebben gedoneerd aan goede doelen.