NOS NieuwsAangepast

Songfestival: de sfeer is goed en het jaarlijkse relletje is geweest

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

Het is onder journalisten onderling natuurlijk het gesprek van de dag "pas maar op, anders mag jij straks ook niet meer met Waylon praten", zeggen we met enige regelmaat gekscherend tegen elkaar.

Waylon besloot namelijk deze week om niet meer met de in Portugal aanwezige verslaggevers van het AD en De Telegraaf te spreken. "Ik heb gewoon geen zin om met dat soort zielige mensen te praten", zei de zanger daarover.

Ieder songfestival heeft een rel nodig en het ziet ernaar uit dat de ruzie tussen de zanger en een aantal Nederlandse journalisten dit keer als het akkefietje de boeken in verdwijnt. Maar verder is de sfeer goed, schijnt de zon en ligt de zaal waar het Eurovisiesongfestival wordt gehouden prachtig aan het water.

In die Altice Arena in Lissabon is gisteravond de eerste halve finale gehouden. Van de negentien landen zijn er tien door naar de grote finale op zaterdag.

Vooral Israël en Cyprus deden het goed bij het songfestivalpubliek. Dat overigens over het algemeen sowieso vrij enthousiast is, geheel in lijn met wat de manager van Waylon graag zou willen. Ook het operanummer van Estland gooide hoge ogen.

Opvallende verliezer van gisteren, is België. Voor het eerst in vier jaar gaat dat land niet naar de finale en daar zullen onze zuiderburen flink om treuren.

De afgelopen editie eindigden ze namelijk in die finale op de vierde plaats, net als in 2015. Waylon baalde er ook van en stuurde Sennek nog een hart onder de riem.

Waylon moet vandaag en morgen flink aan de bak. Vanmiddag is er nog een generale repetite. Er is dan ruimte voor heel kleine aanpassingen (bijvoorbeeld in kleding), maar dat is het dan ook wel.

De muzikanten die later dansers blijken te zijn, zullen dus gewoon naast Waylon op het podium staan. Hij ziet ook geen enkele reden om daar van af te wijken.

Vanavond wordt de show in zijn geheel nog een keer opgevoerd, dan kijken de vakjury's mee en geven zij de punten (die voor de helft meetellen). Morgen is dan de grote tv-show en zullen we eindelijk zien wat Waylon met act voor ogen heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl