ADO heeft statistieken en kenners op zijn hand in play-offs

Aangepast
Pro Shots

De vier ploegen die vanaf vanavond in de play-offs om het laatst overgebleven Europa League-ticket gaan strijden zijn FC Utrecht, Vitesse, ADO Den Haag en sc Heerenveen. Op basis van de statistieken zijn twee teams favoriet.

Sinds de huidige opzet van de play-offs van kracht is, is de nummer zeven van de eredivisie vier van de negen keer winnaar geworden van de play-offs. De nummer zeven van dit jaar is ADO Den Haag.

Utrecht scoort statistisch gezien ook goed, vooral omdat de Domstedelingen vaak in vorm zijn tijdens de play-offs. Ze gingen er al vier keer met het Europa League-ticket vandoor, meer dan welke club dan ook.

De heenwedstrijden van de play-offs, ADO Den Haag-Vitesse (18.30 uur) en sc Heerenveen-FC Utrecht (20.45 uur), zijn rechtstreeks te volgen via een liveblog op NOS.nl en flitsen op NPO Radio 1. Om 22.45 uur zijn de samenvattingen te zien op NPO 2. Zaterdag zijn de returns.

Er is geen uitgesproken favoriet onder de vier ploegen, want qua puntenaantal ontliepen ze elkaar niet veel. Utrecht en Vitesse waren als eerste zeker van de play-offs en ADO en Heerenveen pas op de laatste dag.

Alle vier de ploegen hebben een wisselvallig en geen overtuigende slotfase van het seizoen achter de rug. En alle vier ploegen speelden al eens Europees voetbal. Vitesse en Utrecht dertien keer, Heerenveen tien keer en ADO zes keer.

Voetbalkenners kiezen voor ADO

Toch lijkt er onder de voetbalkenners wel een favoriet: ADO Den Haag. Twee van de drie gasten van Studio Voetbal kozen zondag opvallend genoeg voor ADO als beste kanshebber: Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen. Kees Jansma noemde Vitesse, of zei de Hagenaar dat uit beleefdheid?

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

ADO Den Haag staat er goed op in Studio Voetbal

ADO heeft als grootste troef BjørnJohnsen. De Noorse spits maakte dit seizoen negentien doelpunten in de eredivisie. Hij wordt dan ook goed ondersteund door die twee andere bepalende spelers: middenvelders Lex Immers en Abdenasser El Khayati.

Kunststukje van 2011 herhalen

Immers was er in 2011 ook bij toen ADO voor het eerst in 23 jaar weer Europees voetbal haalde. Onder leiding van coach John van den Brom werden de play-offs gewonnen. In de laatste ronde moest FC Groningen eraan geloven. De ontlading was groot. Gaan we dat dit jaar weer meemaken?

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2011: ADO wint play-offs en gaat Europa in
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER Reclame