NOS NieuwsAangepast

RIVM stapt uit internationale tabakscommissies vanwege invloed industrie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stappen uit de commissies die internationaal advies uitbrengen over het meten van de hoeveelheid teer en nicotine in sigaretten. Volgens het RIVM is de invloed van de tabaksindustrie in de commissies te groot, waardoor de nadruk te weinig ligt op het beschermen van de volksgezondheid.

Het gaat om werkgroepen die zich bezighouden met tabak en e-sigaretten. Naast het RIVM en NVWA zaten ook acht afgevaardigden van de tabaksindustrie in de werkgroepen. Volgens het RIVM was er sprake van een "scheve verhouding" die door de jaren heen "steeds meer ging knellen".

Belangen onverenigbaar

Het RIVM wijst erop dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld dat "de belangen van de tabaksindustrie niet verenigbaar zijn met die van de volksgezondheid". Ook is "voortschrijdend maatschappelijk inzicht" over de invloed van de industrie op het beleid voor het RIVM een reden om uit de commissies te stappen.

Een andere reden om uit de commissies te stappen, is een nieuwe methode om de inhoud en emissies van sigaretten te onderzoeken. Deze methode is ontwikkeld door de WHO en levert bij sigarettentests veel hogere teer- en nicotinewaarden op. De methode is echter niet officieel in gebruik; daarvoor is een wetswijziging in Brussel nodig.

Volgens Van Bolhuis deugt de huidige testmethode niet, omdat de sigaretten steeds geraffineerder worden gemaakt. "Veel sigaretten hebben tegenwoordig gaatjes. Als je dat soort sigaretten test, komt er frisse lucht bij en meet je sterk afgezwakte teer- en nicotinegehaltes. Dat is uiteraard prettiger voor de industrie."

Het RIVM blijft wel actief in commissies die zich bezighouden met andere onderwerpen dan tabak.

Gemiste kans

De Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) noemt het een gemiste kans dat het RIVM en de NVWA niet meer aan de commissies willen deelnemen. "Dit besluit laat zien dat het WHO Kaderverdrag verkeerd wordt uitgelegd."

Volgens de VSK staan de commissies los van de overheid, waarbij gezamenlijk de normen worden bepaald. "Het is juist dus inherent aan hun werkwijze dat ondernemingen samen met overheidslichamen en andere partijen kennis delen. Het besluit van het RIVM gaat hier volledig aan voorbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl