Oppositieleider Navalny opgepakt bij demonstratie in Moskou

Bij demonstraties in tientallen Russische steden tegen de vierde ambtstermijn voor president Poetin zijn meer dan 1600 betogers aangehouden. Bijna de helft van de arrestaties was in Moskou, waar oppositieleider Navalny meteen al bij het begin van de demonstratie op het Poesjkinplein werd opgepakt.

De cijfers over het aantal arrestanten komen van een burgerrechtengroepering. Op videobeelden is te zien dat de politie in Moskou de demonstranten sloeg met wapenstokken. Ook werden de demonstranten geïntimideerd door mannen in kozakkenuniform en regeringsgetrouwe burgers.

Navalny had opgeroepen tot de demonstraties, twee dagen voordat president Poetin wordt geïnaugureerd voor een vierde termijn van zes jaar. De betoging had als motto 'Hij is niet onze tsaar'. Ook werden leuzen geroepen als "Poetin is een dief" en Rusland zal vrij zijn".

Minder massaal

De demonstratie in Moskou was verboden, net als die in Sint-Petersburg, waar 220 mensen werden opgepakt. In veel andere steden hadden de autoriteiten met de initiatiefnemers afspraken gemaakt over het verloop van de demonstratie.

Navalny wilde met de protesten aansluiten bij de grote demonstraties tegen Poetin in 2012, toen Poetin het presidentschap weer overnam van Medvedev. De demonstraties waren echter veel minder massaal dan destijds.

Poetin is al sinds 1 januari 2000 aan de macht; ook toen Medvedev president was, was hij in feite de sterke man. Poetin werd in maart herkozen met een recordscore van bijna 77 procent van de stemmen. Navalny mocht wegens een voorwaardelijke straf niet meedoen.

De laatste jaren heeft Navalny al veel vaker demonstraties in heel Rusland georganiseerd. Telkens werd hij zelf bij het begin van de protesten afgevoerd, om daarna weer snel vrijgelaten te worden. Volgens de officiële lezing is hij vanmiddag gearresteerd omdat hij de politie niet gehoorzaamde. Op dat vergrijp staat een maximale gevangenisstraf van 15 dagen.

STER reclame