Vreugde bij Bjørn Johnsen (ADO Den Haag)
NOS VoetbalAangepast

Wereldreiziger Johnsen leerde in Den Haag met scherp schieten

Zijn voorbeeld is Zlatan Ibrahimovic. "Ook hij speelde in Nederland", zegt ADO Den Haag-spits Bjørn Johnsen. Lichaamsbouw en lengte hebben de twee in ieder geval gemeen.

Verder houdt de vergelijking voorlopig op, maar verder dan 13 goals in één eredivisieseizoen kwam Ibrahimovic nooit. Dan doet Johnsen het al beter.

Al 17 keer vond Johnsen dit seizoen het net. Voor de 26-jarige Noor is echter nog belangrijker is dat hij merkt dat hij in de eredivisie een betere speler wordt, net als Ibrahimovic zo'n vijftien jaar geleden.

ADO-topscorer Johnsen: kwestie van vertrouwen

Afgelopen zomer gingen de groengele harten nog niet direct harder kloppen toen ADO Den Haag hem haalde als opvolger van Mike Havenaar. Nu negen maanden later kan de Noor zich als eerste ADO-speler ooit tot topscorer van de eredivisie kronen. Daar had hij niet van durven dromen.

Trainen op afwerken

Een echte topscorer had hij zich in zijn loopbaan nog niet getoond. Geboren in New York kwam hij na avonturen in de lagere divisies van Noorwegen, Spanje en Portugal, in 2015 bij het Bulgaarse Litex Lovetsj terecht en afgelopen seizoen kwam hij bij het Schotse Heart of Midlothian tot vijf goals in het Schotse Premiership.

In Den Haag leerde hij met scherp schieten. "In het begin schoot ik nog veel over of naast, maar nu ben ik meer gefocust om de bal in ieder geval op doel te krijgen", zegt Johnsen. "Dat gaat nu veel beter. Ik train veel op afwerken en als ik nu een kans krijg, is het een doelpunt of gaat de bal in ieder geval tussen de palen."

Bjorn Johnsen languit op het veld

Het duurde even voordat Johnsen zijn plek bij ADO Den Haag had gevonden. Twee goals in zijn eerste acht wedstrijden als basisspeler en daarop volgde een plek op de bank tegen VVV-Venlo. Als invaller scoorde hij dat duel in blessuretijd (0-2 winst). Een sleutelmoment voor de Noor.

"Toen realiseerde ik me dat ik moest vechten voor mijn plek", aldus Johnsen. "Dat hielp me om beter en beter te worden."

Niet de man van de strafschop

Een serie invalbeurten volgde in oktober en november en vanaf december kreeg hij weer een basisplaats. En ging het lopen. De afgelopen maand was zijn productiefste, vijf keer liet hij in april het net trillen.

Bjørn Johnsen: zijn 17 goals

Met ADO Den Haag nog volop in de race voor de Europese play-offs loopt de honger naar doelpunten van Johnsen niet altijd parallel met de wet van trainer Fons Groenendijk, zo bleek ook afgelopen zondag tegen PSV.

Heel graag had Johnsen de strafschop willen nemen tegen PSV om zo nog betere zaken te doen op de topscorerslijst. Daar dachten Groenendijk en de vaste strafschopnemer Abdenasser El Khayati anders over. El Khayati liet zich niet ompraten en benutte zijn derde penalty van het seizoen.

Hulp van AZ

Johnsen scoorde wel twee keer en kwam daarmee op 17 goals, nog één achter topscorer Alireza Jahanbakhsh. Dit weekend weer zo'n dilemma. ADO kan hulp van AZ goed gebruiken zondag. Als de Alkmaarders van PEC Zwolle winnen, heeft ADO maar een punt bij Roda JC Kerkrade nodig om naar de play-offs te gaan.

"We hebben AZ nodig, maar ik wil niet dat Jahanbakhsh scoort", zegt Johnsen. "Maar het belangrijkste is dat AZ wint en dat wij winnen. Als het komt, komt het."

De topscorerstitel bedoelt de Noor. Een mogelijk mijlpaal, waarmee hij zelfs zijn voorbeeld zou overtreffen, Zlatan Ibrahimovic werd namelijk nooit topscorer van de eredivisie.

Topscorerslijst eredivisie

Plaats Naam Doelpunten
1 Alireza Jahanbakhsh (AZ) 18
2 Hirving Lozano (PSV), Bjørn Johnsen (ADO Den Haag) 17
4 Steven Berghuis (Feyenoord), Wout Weghorst (AZ), Fran Sol (Willem II) 16
7 Bryan Linssen (Vitesse) 15
8 Marco van Ginkel (PSV), David Neres (Ajax) 14
10 Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Tim Matavz (Vitesse) 13

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl