NOS NieuwsAangepast

Na lava ook zwaarste aardbeving in 40 jaar op Hawaï

Het grootste eiland van Hawaï is getroffen door de zwaarste aardbeving in 40 jaar tijd. De aardbeving, met een kracht van 6,9, was een van de honderden aardbevingen van de afgelopen week.

Bewoners van Big Island zeggen dat zij hevige schokken voelden. Meer dan 14.000 huishoudens zaten enkele uren zonder stroom.

Het epicentrum lag aan de zuidkant van de vulkaan Kilauea, die sinds donderdag al lava spuwt. In een woonwijk zijn enkele gebouwen verwoest. Er zitten grote scheuren in enkele wegen.

In de video hieronder zie je hoe inwoners van Big Island angstige momenten beleefden tijdens de bevingen en hoe lava zich een weg baant over het eiland:

Aardbeving op Hawaï: 'Dit gaat niet stoppen'

Uit de vulkaan komt het giftige gas zwaveldioxide, dat een sterke geur van rotte eieren verspreidt. Inwoners zijn daarvoor gewaarschuwd. Het is vooral schadelijk voor ouderen, kinderen en mensen met ademhalingsproblemen. Meer dan 1700 mensen die op de flanken van de vulkaan wonen, zijn geëvacueerd. Parken en scholen zijn gesloten.

Er zijn zeven kraters waar lava uit stroomt.

De Kilauea is over het algemeen niet erg actief. De laatste grote uitbarsting was in 1924. Toen kwam een man om het leven. Wel zijn er door lavastromen tientallen vierkante kilometers land onbruikbaar geworden en vele gebouwen verwoest.

Het eiland heeft een waarschuwingssysteem. Iedereen leeft in de wetenschap dat de vulkaan kan uitbarsten en is erop voorbereid, zegt een eilandbewoner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl