De laatste winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, Kazuo Ishiguro EPA

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt dit jaar niet toegekend. Dat heeft de Zweedse Academie bekendgemaakt, de organisatie achter de literatuurprijs. De prijs wordt volgend jaar, tegelijk met die van 2019, alsnog uitgereikt.

Aanleiding voor het uitstel is een schandaal binnen de Zweedse academie. Een van de leden is de dichteres Katarina Frostenson. Haar man, een kopstuk binnen de culturele sector in Zweden, wordt ervan beschuldigd dat hij zeker achttien vrouwen seksueel heeft misbruikt, onder meer in gebouwen van de academie. Hij zou onder anderen de Zweedse kroonprinses Victoria hebben betast toen die een bezoek aan de academie bracht.

Frostenson zelf zou geld van de academie hebben doorgesluisd naar een vereniging van haar man. Ook zou ze namen hebben gelekt van schrijvers die kans maakten op de Nobelprijs.

Katarina Frostenson ANP

Opgestapt

Na de beschuldigingen stapten verscheidene leden van de Zweedse Academie op. Ze wilden niet met Frostenson of haar man geassocieerd worden. Uiteindelijk vertrok ook Frostenson zelf. In de statuten van de academie staat dat alle leden aanwezig moeten zijn bij de stemming over de prijswinnaar.

Opgestapte leden van de academie kunnen nu niet zomaar door anderen worden vervangen, omdat ze voor het leven zijn benoemd. Koning Carl Gustaf van Zweden zal de statuten van de Zweedse Academie aanpassen zodat dat wel mogelijk is.

Eerder had hij de leden al opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en de interne conflicten op te lossen.

Vertrouwen

De Zweedse Academie zegt dat het terugwinnen van het vertrouwen van het publiek en het weer op sterkte brengen van de academie nu prioriteit heeft.

De Nobelprijs 2018 wordt nu volgend jaar uitgereikt, tegelijk met die van 2019.

De laatste keer dat de Nobelprijs voor de Literatuur niet werd uitgereikt was in de Tweede Wereldoorlog, in 1943.

STER reclame