Nobelprijs
NOS NieuwsAangepast

Weer een lid weg: onrust bij Zweeds Nobelprijs-comité neemt toe

De Zweedse Academie die de Nobelprijs voor de Literatuur toekent, is opnieuw ingekrompen door het opstappen van een lid, Sara Stridsberg. Zeven van de achttien leden van het geheimzinnige genootschap zijn inmiddels opgestapt vanwege een schandaal rond de echtgenoot van een van de vrouwelijke leden, Katarina Frostenson. De leden worden geacht voor het leven in het comité te zitten.

Frostensons man, een bekende theaterregisseur, zou vrouwen hebben lastiggevallen of aangerand. Hij zou ook, met informatie van zijn vrouw, zeven keer de naam van de potentiële Nobelprijswinnaar hebben gelekt. Frostenson zou geld van de Academie hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde. Na het vertrek van enkele leden is ook Frostenson zelf opgestapt.

Boeken lezen

Gevreesd wordt dat de Nobelprijs voor de Literatuur dit jaar niet door kan gaan vanwege de crisis in de Academie. De ruziënde leden moeten het voor eind mei eens zijn over een shortlijst van vijf genomineerden voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Daarna moeten ze het hele oeuvre van de kandidaten lezen om voor oktober een winnaar te kiezen.

De Zweedse recherche heeft een onderzoek aangekondigd naar de financiële handel en wandel van de Academie. Verwacht wordt dat de Zweedse koning nu ingrijpt. Onlangs riep hij de leden al op hun verantwoordelijkheid te nemen. Hij suggereerde toen dat hij de statuten van de Academie zou veranderen, zodat opgestapte leden kunnen worden vervangen. Nu is dat niet mogelijk omdat ze voor het leven zijn benoemd.

Prinses Victoria

De Zweedse krant Svenska Dagbladet meldt dat de man van Frostensons ook de Zweedse kroonprinses Victoria heeft lastiggevallen. Drie bronnen zeggen tegen de krant dat ze er getuige van waren dat Jean-Claude Arnault Victoria onzedelijk betastte toen ze op bezoek was bij de Academie in Stockholm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl