NOS NieuwsAangepast

Rechtbank A'dam staat lawaaiprotest bij Dodenherdenking niet toe

Er mag morgen bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam geen lawaaidemonstratie worden gehouden. De rechtbank in Amsterdam heeft een verbod van de gemeente bekrachtigd. Ook mag de actiegroep 'Geen 4 mei voor mij' geen luchtalarm laten afgaan.

Actievoerder Rogier Meijerink wilde met gelijkgestemden protesteren omdat Nederlandse militairen die omkwamen tijdens Indonesische onafhankelijkheidsstrijd (1945-1949) wel worden herdacht en de door Nederlanders omgebrachte "150.000 moslims" niet.

De rechter verbiedt de lawaaidemonstratie en het luchtalarm vanwege het risico op verstoring van de openbare orde. Meijerink mag tussen 18.00 uur en 22.00 uur morgen niet in de Amsterdamse binnenstad komen, maar heeft al gezegd toch naar de Dam te zullen gaan.

Actievoerder: ik ga naar de Dam

Meijerink wilde in eerste instantie morgen tijdens de twee minuten stilte een lawaaidemonstratie houden. De gemeente Amsterdam had dat verboden. Meijerink wilde dat de rechtbank het besluit opschortte, in afwachting van de uitspraak in een bodemprocedure.

Tijdens de kortgedingzitting vandaag zei hij dat hij van plan was veranderd. Hij wilde nu van 19.58 uur tot 20.00 uur in de buurt van de Dam een luchtalarm laten klinken. Daarna zouden hij en zijn medestanders vertrekken, zei hij.

De rechter geeft burgemeester Van Aartsen gelijk dat dat een risico vormt voor de openbare orde omdat de kans groot is dat mensen op Meijerink reageren. "U bent inmiddels nogal een publiek figuur", zei de rechter.

De rechter zei dat Meijerink het recht heeft een maatschappelijk thema aan de kaak te stellen, maar niet op 4 mei rond 20.00 uur.

Indonesië

Meijerink is het niet eens met de manier waarop de Dodenherdenking nu wordt gehouden. Hij wil dat ook de slachtoffers worden herdacht die in de periode 1945-1949 tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd zijn gevallen.

"Daar hebben wij 150.000 mensen gedood", zei hij tegen de NOS. "De oorlogsmisdadigers die de slachtoffers gemaakt hebben, worden morgen wel herdacht." Hij doelt daarmee op Nederlandse militairen die in Nederlands-Indië vochten.

De aankomst van Meijerink bij de rechtbank

Een groep Molukse Ajax-supporters en de antiracismegroep Marron United hadden aangekondigd dat ze eventuele 'ordeverstoorders' zullen aanpakken.

Waarnemend burgemeester Van Aartsen liet eerder weten dat de actiegroep #Geen4MeiVoorMij op elk ander moment mag demonstreren, maar niet op 4 mei op de Dam.

Op 4 mei om 20.00 uur zijn veel Nederlanders 2 minuten stil. Waar denken we aan tijdens die minuten stilte?

'Tijdens de 2 minuten stilte denk ik aan...'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl