ANP
NOS NieuwsAangepast

Initiatiefnemers referendum donorwet kunnen verder

Voorstanders van een referendum over de donorwet kunnen doorgaan met hun voorbereidingen. Om een procedure voor een raadgevend referendum in gang te zetten, waren minimaal 10.000 ondertekenaars nodig en de Kiesraad heeft bekendgemaakt dat dat aantal ruim is gehaald: er zijn 41.887 geldige handtekeningen geteld.

Initiatiefnemer GeenStijl begon de eerste week van april met het verzamelen van handtekeningen. GeenStijl-redacteur Bart Nijman zei toen na een paar dagen al dat de drempel van 10.000 was gehaald.

Schoolvoorbeeld

Volgens hem is de donorwet een schoolvoorbeeld voor een onderwerp waarover een volksraadpleging kan worden gehouden. "Dit gaat over één wetswijziging over een heel persoonlijk onderwerp waarvoor je geen diepe politieke kennis nodig hebt", voegde hij er vandaag aan toe.

Kern van de donorwet is dat mensen als orgaandonor worden geregistreerd, tenzij ze laten weten dat ze dat niet willen.

De 'definitieve fase' van het referendum gaat morgen in en duurt zes weken. Om echt een referendum af te dwingen, hebben de initiatiefnemers nog eens 300.000 handtekeningen nodig. Ze hebben tot en met 14 juni om die in te zamelen.

Eerste Kamer

Volgens Nijman blijkt uit het snel gehaalde aantal ondertekenaars van het 'inleidend verzoek' dat er potentie is om ook de 300.000 te bereiken. "Dat we het kunnen halen, dat er 300.000 of misschien wel 600.000 mensen zijn die willen tekenen, daar twijfel ik geen seconde aan. Maar ze moeten wel weten dat het kan en waar ze dan moeten zijn."

Ook als die grens binnen de termijn wordt gehaald, is het nog niet zeker dat het referendum er echt komt. Het kabinet is bezig het raadgevend referendum af te schaffen. Het wetsvoorstel ligt op dit moment bij de Eerste Kamer. GeenStijl hoopt dat het aantal van 300.000 handtekeningen al wordt bereikt voordat de senaat stemt over de afschaffing van het raadgevend referendum. GeenStijl neemt zelf geen inhoudelijk standpunt in over de donorwet.

NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl