NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie wil begroting fors verhogen

De Europese begroting wordt fors verhoogd, als het aan de Europese Commissie ligt. Die wil de komende zeven jaar 1300 miljard euro uitgeven, zo staat in voorstellen die vanmiddag zijn gepresenteerd. Dat is 300 miljard meer dan de huidige begroting, die volgend jaar afloopt.

De begroting moet worden aangepast vanwege het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Het Nederlandse kabinet wil dat er bezuinigd wordt op de uitgaven, maar daar geeft de Europese Commissie dus geen gehoor aan. De regeringsleiders en het Europees Parlement moeten nog met de voorstellen instemmen.

Nu geeft de EU jaarlijks nog zo'n 150 miljard euro uit. Waar dat geld naartoe gaat, zie je in deze video:

Hier geeft de EU geld aan uit

De omvang van de begroting is gebaseerd op de totale omvang van de Europese economie. Volgens de rekensommen die worden gehanteerd, gaat in totaal 1,14 procent hiervan naar de Europese begroting.

Nederlandse bijdrage omhoog

De Nederlandse bijdrage gaat waarschijnlijk omhoog met 2 à 3 miljard euro. In elk geval verdwijnt de korting die Nederland en andere landen die relatief veel afdragen de afgelopen jaren kregen. Die korting bedroeg voor Nederland tot nu toe ongeveer 1 miljard per jaar. Ook mogen landen voortaan nog maar 10 procent van de douanerechten houden, in plaats van 20 procent.

De Europese landbouwuitgaven dalen wel. In de voorstellen staat dat de boeren met 6 procent worden gekort. Tot nu toe kreeg iedereen die grond heeft een hectaretoeslag, waardoor vooral akkerbouwers geld uit Europa kregen.

Meer geld dan voorheen gaat onder meer naar de bewaking van de grenzen en naar defensie. Verder moeten alle landen een plasticafvalbelasting gaan betalen, ter waarde van 80 cent per kilo niet-gerecycled plastic.

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie spreekt van een evenwichtig en rechtvaardig voorstel. Hij hoopt dat alle partijen akkoord gaan voor de Europese verkiezingen in mei volgend jaar.

'Absurd'

VVD-Europarlementariër Jan Huitema noemt de voorstellen een gemiste kans. Bij een kleinere EU hoort een kleinere begroting, redeneert hij. Hetzelfde vindt Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP. Ze vindt het absurd dat de begroting stijgt terwijl de Britten vertrekken. PVV-Europarlementariër Olaf Stuger zegt dat Nederland moet bloeden voor het vertrek van de Britten.

De PvdA tekent aan dat Nederland niet moet zeuren over de financiën, maar beter kan gaan "sturen". Volgens Europarlementariër Paul Tang kan Nederland alleen zijn zin krijgen als het alternatieven aandraagt. D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil een hogere Nederlandse bijdrage aan de EU niet uitsluiten. Hij vindt de commissie nog te weinig ambitieus op het gebied van hervormingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl