Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Ontslagen arts: Trump schreef doktersverklaring zelf

Een doktersverklaring uit 2015 waarin stond dat Donald Trump "als hij wordt gekozen, de gezondste Amerikaanse president ooit zou zijn", werd door Trump zelf geschreven. Dat zegt zijn voormalige privé-arts Harold Bornstein tegen CNN.

De door Bornstein ondertekende verklaring werd naar buiten gebracht tijdens de presidentscampagne. In de verklaring stond onder meer dat een compleet medisch onderzoek bij Trump "alleen positieve resultaten" heeft opgeleverd.

De verklaring uit 2015

"Hij dicteerde de hele brief. Ik heb de brief niet geschreven", zegt Bornstein nu. Hij noemt de kwalificatie 'gezondste' een vorm van "zwarte humor".

De gezondheid van de presidentskandidaten speelde een belangrijke rol in de afgelopen verkiezingscampagne. Trump suggereerde meermaals dat zijn rivaal Hillary Clinton fysiek niet in orde was.

Dokter Harold Bornstein komt aan bij zijn praktijk (15 december 2015)

In 2016 nuanceerde Bornstein de verklaring al, toen hij stelde de superlatieven te hebben gebruikt om de Trump-campagne tevreden te stellen. Hij zou 5 minuten hebben besteed aan het opstellen van de brief en deze in alle haast hebben geschreven.

Bornstein was Trumps privé-arts sinds de jaren 80. De president zette zijn privé-arts aan de kant, volgens de arts omdat hij had onthuld dat Trump een haargroeimiddel gebruikt.

Volgens Bornstein stonden Trumps lijfwacht Keith Schiller en twee anderen in februari 2017 bij hem op de stoep om het medische dossier van de president op te halen. Bornstein, die het bezoek "een inval" noemt, voelde zich daarna "misbruikt, bang en bedroefd", zo zei hij tegen NBC News. Het Witte Huis noemt het voorval in een reactie de "standaardprocedure" bij een nieuwe president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl