Westra nog altijd van geen kwaad bewust: zou het zo weer doen

Ook op de dag dat hij zijn boek Het Beest presenteert, blijft Lieuwe Westra volhouden dat hij zijn cortisonengebruik geen dopinggebruik vindt. "Het is een lastig en gevoelig onderwerp. In mijn gedachte ben ik niet over de grens gegaan, maar in het grijze gebied gebleven."

In voorpublicaties van zijn boek werd duidelijk dat Westra onder valse voorwendselen attesten aanvroeg om cortisonen te gebruiken. Dat is toch valsspelen? "In mijn gedachte niet. Dat ging toen heel makkelijk. Als je vol epo of groeihormonen zit, vind ik het een ander verhaal."

Veel kritiek

De 35-jarige wielrenner, die last heeft van depressies en vorig jaar een punt achter zijn loopbaan zette ("die keuze is voor mij gemaakt door de ziekte"), kreeg de afgelopen dagen veel kritiek te verduren vanwege zijn cortisonengebruik. Opvallend genoeg ook van zijn oude ploeg Astana. Bij een attest is normaal gesproken de arts van de ploeg altijd op de hoogte.

Ondanks alles zou Westra het zo weer doen: "Ja, zeker. Ik leefde voor mijn sport."

Niet alleen zijn depressies zaten Westra meer wielersucces in de weg, ook zijn levensstijl. Hij slikte ooit op een avond 25 xtc-pillen, dronk veelvuldig alcohol, stortte zich als een echte gabber in feesten met housemuziek en sloot zich op in zijn appartement in Monaco. Toch slaagde hij erin zijn wielercarrière overeind te houden.

"Laat dat een les zijn voor jongere jongens: het is nooit te laat om nog iets te bereiken", zegt Westra daarover. "Ik ben niet de enige die op 15-jarige leeftijd moest kiezen tussen sport en de kroeg."

De grootste overwinningen van de Fries zijn een etappe in Parijs-Nice, de Ronde van Denemarken, twee nationale tijdrittitels, de Ronde van Catalonië, de koninginnenrit in het Critérium du Dauphiné en in 2016 nog de eindzege in de Driedaagse De Panne.

Alles onder controle

Tegenwoordig leeft Westra ook een teruggetrokken leven, maar "gelukkig en wel" met zijn vrouw in Australië. Zijn depressies heeft hij onder controle. "Eens in de drie weken heb ik een slechte dag. Ik heb alles meegemaakt in mijn leven en niet alleen de fiets."

Het volledige interview met Lieuwe Westra

STER reclame