Reuters

De oudste wetenschapper van Australië wil sterven, maar mag dat niet. David Goodall is 104 jaar oud en vindt het wel genoeg geweest. Hij is niet ziek, maar zijn levenskwaliteit is wel achteruitgegaan.

Zo kan hij niet langer tennissen, wat hij tot zijn 90ste deed, en zijn zicht is nu zo sterk achteruitgegaan dat hij niet meer kan autorijden en ook nauwelijks meer kan lezen.

"Ik vind het heel jammer dat ik zo oud ben geworden", zei hij onlangs tegen omroep ABC. "Ik ben niet gelukkig. Ik wil sterven. Dat is niet verdrietig. Het is pas verdrietig dat ik dat niet mag."

Australiër van 104 jaar wil dood, maar mag dat niet

De ecoloog was tot voor kort nog regelmatig te vinden op de universiteit van Perth. In 2016 was hij zelfs het middelpunt van een rel toen de universiteit besloot dat hij met pensioen moest.

Hij zou zijn gezondheid in gevaar brengen door met het openbaar vervoer de 90 minuten lange reis van zijn huis naar zijn werkplek te maken. Uiteindelijk kwam de universiteit terug van zijn besluit en gaf hem een werkplek in een gebouw dat dichter bij zijn huis ligt.

Wat er ook gebeurt, welke keuze hij ook maakt, die is aan hem.

Dochter Karen Goodall-Smith

Een paar maanden geleden is Goodall gevallen toen hij alleen thuis was en kon niet meer opstaan. Hij werd pas twee dagen later door zijn schoonmaker gevonden. In het ziekenhuis werd hij weer opgelapt, maar sindsdien heeft hij meer verzorging nodig en kan niet meer zelfstandig wonen.

Daarom heeft hij besloten om deze maand zijn leven te beëindigen. Hij vliegt daarvoor naar een kliniek in het Zwitserse Basel die helpt bij vrijwillige euthanasie. In Australië is het verboden om iemand te helpen sterven. Vorig jaar werd in de staat Victoria een wet aangenomen die het wel mogelijk maakt, maar die treedt pas in juni volgend jaar in werking en geldt alleen voor mensen die terminaal ziek zijn.

Zijn dochter vindt het moeilijk, maar begrijpt zijn beslissing wel. "Ik heb een heel goede band met mijn vader en ik wil dit niet. Maar ik begrijp ook dat er weinig waardigheid meer overblijft als je zo afhankelijk bent van anderen. Hij heeft 104 mooie jaren geleefd. Wat er ook gebeurt, welke keuze hij ook maakt, die is aan hem."

STER reclame